Aftonbladet skrev i slutet av förra veckan en snyftartikel om hur analfabetiska somalier som inte talar svenska lurats till att teckna bindande elavtal. I artikeln påstås bland annat att somalierna som kommer till Sverige måste ”lära sig att tända en lampa”.

Om tecknandet av avtalen säger etableringslotsen Anette Brannermark till Länstidningen Östersund:

”De har inte haft en aning om vad de har skrivit under. Det här är djupt upprörande.”

Minst åtta nyanlända familjer från Somalia har förmåtts skriva under 24-månadersavtal, trots att ingen av dem kan svenska och flera är analfabeter. Anette Brannermark kommenterar vidare:

”Det här är djupt upprörande, de här människorna har levt i länder med korruption och övergrepp, de har bott i flyktingläger och när de kommer hit måste de lära sig att tända en lampa, spola en kran, att någon kommer och ringer på deras dörr är ovanligt.”

Företagen Eon och Telge energi, som båda låtit somaliska analfabeter teckna avtal, beklagar sig över det inträffade. Aftonbladet skriver:

”Eon säger att rutinerna kommer att skärpas medan Telge energi säger att företaget ska kartlägga vad som hänt.”

Eon ser så allvarligt på det hela att man tillfälligt slutar låta försäljare knacka dörr.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur Sveriges Radio menar att spetskompetens försvinner från Sverige när somalier med gymnasieutbildning lämnar landet eftersom de har svårt att slå sig in på den svenska arbetsmarknaden.


  • Publicerad:
    2012-11-08 20:46