BROTT Kammaråklagare Linda Wiking yrkar på ett tioårigt fängelsestraff för den misstänkte polismördaren Sakariye Ali Ahmed.

Nordfront har tidigare rapporterat om åtalet mot afrikanen Sakariye Ali Ahmed, som misstänks för mordet på polismannen Andreas Danman i Biskopsgården i Göteborg i somras.

Enligt förundersökningen inträffade dödsskjutningen av Danman i samband med att Ali Ahmed beväpnad med kulsprutepistol jagade en grupp unga män, där en kriminell polack – som afrikanen tidigare dömts för mordförsök mot – ingick.

Under denna jakt närmade sig Danman på en omarkerad moped polisen använder i sitt arbete i området. Rekonstruktionen visar att det inte tydligt syns att en sådan moped körs av en polis, och det är än så länge oklart huruvida Ali Ahmed ska ha förstått att den person han misstänks ha avlossat två skott mot var just en polis. Han förnekar brott och har därmed inte förklarat det agerande han enligt åtalet gjort sig skyldig till.

Besvärande mängd starkt bevismaterial

Bevisningen i målet får anses vara stark. Vittnen har beskrivit en skytt som till utseendet matchar Sakariye Ali Ahmed, samtidigt som kläder som matchar beskrivningen hittats i ett grönområde i närheten. Dessa kläder kopplas till skjutningen genom att sammansättningen av krutrester som hittats på dessa kläder matchar krutresterna i de funna tomhylsorna på mordplatsen.

Dessa kläder har i sin tur kopplats direkt till Sakariye Ali Ahmed genom DNA-spår. Dessutom hittade man ett par skor hemma hos honom, som man funnit matchande krutrester på. Som om inte detta vore nog har man även, via övervakningsbilder, lyckats fastslå att det alibi han lämnat för dagen inte stämmer.

Exempelvis har han hävdat att han varit hemma fram till 18-tiden, för att sedan umgås med sin flickvän och sedan umgås med några vänner fram till 01-tiden på natten. Övervakningsbilderna och vittnesuppgifter pekar dock på att Ali Ahmed redan från 12-tiden på dagen rört sig i området med elsparkcykel, även vid de tidpunkter då han ska ha umgåtts med de nämnda personerna.

Dessa personer har han dock inte lyckats komma ihåg namnen på, samtidigt som han påstår sig ha telefonnummer till en av dessa unga män. Detta har han dock vägrat uppge. Inte ens flickvännens namn och telefonnummer kan han uppge i förhör. Inte heller har man funnit honom på övervakningsbilder från en buss han påstår sig ha tagit till en annan stadsdel.

Yrkar på tio års fängelse

Kammaråklagare Linda Wiking, som väckt åtalet mot Sakariye Ali Ahmed, yrkar nu på tio års fängelse. Detta på grund av afrikanens låga ålder. Om han varit 21 år eller äldre vid tidpunkten hade åklagaren yrkat på 30 års fängelse, skriver Samnytt.

Vilket straff det blir i slutändan återstår att se. Afrikanens ringa ålder vid den åtalade gärningen kan göra att han döms till ungdomsvård, men hans kriminella historik skulle även kunna påverka straffet i den andra riktningen.