NYMEDIA. Efter knivmorden på Ikea i Västerås delades artiklar från alternativa medier på sociala medier i större utsträckning än artiklar från SVT och SR.

Pr-profilen Martin Borgs sammanställde efter dubbelmordet i Västerås hur många artiklar som delades från nyhetssidorna Avpixlat, Nyheter Idag och Fria Tider. Han kom fram till att de tre nyhetssidorna tillsammans fick fler artiklar delade på sociala medier än de statliga nyhetsbolagen SVT och SR.

— Jag var helt enkelt nyfiken på hur de alternativa sajterna stod sig, säger Borgs i en intervju.

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson tycker att läget är bekymmersamt och ser det som negativt att invånarna tar till sig information från flera olika nyhetskällor. Enligt honom är alternativa medier mer politiserade än gammelmedia.

— Traditionell journalistik präglas av en vilja att förutsättningslöst söka efter sanningen och göra det så gott det går. De här andra sajterna kännetecknas av att de har en politisk agenda, menar Sigvardsson.

En konsekvens av att allt fler vänder sig till nymedia menar han är att yttrandefriheten kan komma att inskränkas för att stoppa den utvecklingen.

— Yttrande- och tryckfriheten är något som vi inte kan ta förgivet. Politikerna ger oss rätten att trycka och yttra oss, men kräver att vi gör det på ett ansvarsfullt sätt. Om vi inte gör det, kanske friheten inskränks, säger han.

Såhär ser Martin Borgs sammanställning ut, den gjordes mellan den 10:e och den 17:e augusti i samband med knivmorden på Ikea:

  • SVT  77.461
  • Fria Tider  74.808
  • Nyheter Idag  35.224
  • Sveriges Radio  21.407
  • Avpixlat 20.088

Källa:
Främlingsfientliga framåt på nätet


  • Publicerad:
    2015-08-21 17:30