Den 16 november föreslog socialdemokraterna Robert Olesen och Per Ribacke i Alvesta, genom en debattartikel i Smålandsposten, att Alvestas skolor skall anpassa ledighet efter muslimska högtider. Förslaget är lämnat som ett yrkande till nämnden för barn och ungdom och kommer tas upp på kommande sammanträde.

De två socialdemokraterna menar att muslimska elever kan missa en del av skolundervisningen när de får ledigt under högtiderna. Detta kan skapa motsättningar och irritation som följer med under året menar politikerna. 
”Vi vill få igång diskussionen. Och jag som skolpolitiker vill ju att eleverna ska vara så mycket som möjligt i skolan. Detta tror jag är början till något mycket mer”, säger Per Ribacke till Smålandsposten.

Han berättar också för tidningen att det i grunden handlar om att anpassa sig till ett samhälle med mer än en religion. På frågan om förslaget kan sätta igång främlingsfientliga krafter svarar Ribacke att de då får ta den debatten.

Per Ribacke kommer säkerligen få ta flertalet debatter, eftersom förslaget redan skapat irritation bland folk i Alvesta. Artikeln fick nära 200 kommentarer där mycket kritik riktades mot förslaget innan kommentarerna plockades bort och kommentarsfunktionen stängdes. Även Imamen Ismail Abuhelal från islamska församlingen i Växjö är kritisk och tycker att förslaget är onödigt.

Relaterat: Skolorna bör anpassa loven efter muslimska högtider


  • Publicerad:
    2012-11-19 23:58