VETENSKAP. Forskare vid det brittiska universitetet University College i London hävdar att sjukdomen Alzheimers kan smitta från människa till människa. Resultatet kom man fram till efter att man obducerade åtta britter.

Enligt ny forskning från Storbritannien, som är utförd av forskare vid University College i London, ska sjukdomen Alzheimers kunna smitta från person till person. Detta kom man fram till efter att ha undersökt åtta britter, i åldern 36-51 som avlidit till följd av den dödliga Creutzfeldt-Jakobs sjukdomen. Creutzfeldt-Jakobs sjukdom orsakas av felveckade proteiner, alltså prioner.

Alla hade fått tillväxthormon som barn. Hormonextrakten togs från döda människors hypofyser som även visade sig innehålla det smittämne som orsakar den obotliga hjärnsjukdomen. Samtliga patienters hjärnor visade tydliga tecken på Alzheimers sjukdom. Deras hjärnor var i princip fulla av de proteinlagringar som är associerade med hjärnsjukdomen.

Lars Tjernberg, som är forskare vid centrum för Alzheimersforskning vid Karolinska institutet i Huddinge, säger att det man tidigare sett i djurförsök även nu kan hända hos människor.

— Studien är intressant, eftersom den visar att det vi sett i djurförsök även kan hända hos människor och att prioner inte är det enda felveckade protein som kan sprida sig på det här sättet, säger Tjernberg.

När det kommer till riskerna för smitta så säger Tjernberg att den största risken är hjärnextrakt som injiceras i patienter.

— Den mest uppenbara risken är om ett hjärnextrakt injiceras i patienter, men i dag görs tillväxthormoner med hjälp av genteknik, säger han.

Källa:
Alzheimer kan smitta


  • Publicerad:
    2015-09-10 07:45