USA. I en krönika i New York Post skriver Maureen Callahan om hur amerikaner har blivit infantiliserade och att de numera är som barn – krävande, osjälvständiga och beroende.

Färgglad och lagom krävande – en av sommarens favoritfilmer i USA. Skärmbild: Youtube.

Den vuxne amerikanen är utrotningshotad, skrev Marueen Callahan i en krönika i New York Post häromdagen. Hon beskriver den moderne amerikanen som ett stort barn – krävande, osjälvständig och beroende.

Hon nämner TV som på bästa sändningstid under sommaren har översköljts av olika lekprogram, att de bästsäljande filmerna under sommaren har varit barnfilmer samt att sommarens stora albumsläpp var en hjärtformad glitterbomb i pastellfärger från Taylor Swift – som är 29 år.

I en artikel i Wall Street Journal beskrevs nyligen hur i övrigt väl fungerande ”vuxna” är villiga sätta vuxenlivet på paus och att betala bra med pengar för att få leka barnlekar och vräka i sig skräpmat.

Callahan sätter fingret på en djupare frågeställning och belyser faktorer som samverkar till att förbarnsliga amerikanerna och utrota vuxenskapet, som den senaste lågkonjunkturen som förhindrat en normal utveckling för de som föddes mellan tidigt 1980-tal till mitten av 1990-talet eller början av 2000-talet.

Sommarens stora albumsläpp, en glitterbomb från en 29-årig artist. Skärmbild: Youtube.

Dessa bor kvar längre hemma hos sina föräldrar, är mer skuldsatta än tidigare generationer och gifter sig och skaffar sig en bostad senare i livet. De ska också, enligt American Psychological Association vara mer stressade än någon annan generation före dem.

Callahan nämner också modern teknik – som sociala medier med en ständig jakt på ”gilla” – och ett ständigt plingande från e-postmeddelanden och SMS som något som bidrar till att göra människor otåliga och stressade.

Callahans slutsats är att den moderne amerikanen förlorat grundläggande förmåga till självreflektion och saker som att låta tankarna bara vandra och även att stå ut med att ha tråkigt. Detta som är just det som skiljer vuxna från barn – som ju saknar självkontroll och är ”i stunden”, som är behövande, krävande och beroende.

Hon skriver att problematiken genomsyrar allt från politik till att vara människa och att ironin är att det bara är ”vi själva som kan ändra på det”.

Källa:
Americans have become children — demanding, dependent and needy


  • Publicerad:
    2019-09-06 14:00