ÖVERBEFOLKNING. Endast en av fem studentstäder har möjlighet att erbjuda studentbostäder under höstterminen. Många studenter tvingas nu på grund av människoöverskottet i Sverige antingen att avbryta sina studier eller pendla ifrån närliggande orter.

Bostadssituationen för studenter runt om i landet är än värre än tidigare år. Endast på sex orter i Sverige kan studenter räkna med att få tillgång till en bostad under höstterminen. De största studentstäderna: Lund, Stockholm, Göteborg, Uppsala och Umeå hör till de städer där det är närmast omöjligt att få tag på en studentbostad. Totalt har elva studentstäder rödlistats, vilket betyder att de studerande på dessa orter inte kan räkna med en bostad under första terminen.

Det hela har gått så långt att personer som blivit antagna vid något universitet tvingats säga upp platsen på grund av att de saknar bostad.

Flera projekt att bygga studentbostäder har dragit igång de senaste åren. Men resultaten av dessa byggen kommer inte att märkas först om ett par år framåt och massinvandringen förvärrar bostadsbristen i Sveriges storstäder.

I Skövde har man löst en liten del av situationen genom att låta studenter sova i kulturhusets källare, där en stor sovsal upprättats. Ett 30-tal studenter bor för närvarande på källargolvet på liggunderlag och i sovsäckar till en kostnad av 200 kronor per natt. Sovsalen kommer dock endast att vara öppen under en veckas tid. Många av de inkvarterade har ingenstans att ta vägen när de stänger sovsalen.

Bara i Skövde finns det ungefär 8 000 studenter på högskolan men bara 800-900 studentbostäder. Skövde och Göteborg är de två studentstäder där det är allra svårast att hitta ett permanent studentboende. Många tvingas därmed att söka bostad på närliggande orter och pendla därifrån.

Källor:
Studenterna sover på golvet – i en källare
Studentbostadskrisen fortsätter


  • Publicerad:
    2016-09-02 17:00