USA. Amerikanska NPR publicerade nyligen en lång artikel som handlade om påstådda problem med ”högerextremister” som attackerade fredliga ”demonstranter” med fordon. Nu kräver alltfler att radiokanalen ska bli av med sina federala pengar efter fejknyheten.

Bilden som NPR använde för att illustrera ”högerextrema” bilattacker visade sig föreställa något helt annat. Foto: Louisville Metro Police Department.

National Public Radio (NPR) är det närmaste man kommer public service i USA. Radiokanalen startades på uppdrag av den amerikanska kongressen på 1970-talet och finansieras delvis av skattepengar, men numera framförallt med hjälp av donationer från organisationer, företag och privatpersoner.

Syftet med NPR är liksom annan public service att erbjuda ”objektiv” nyhetsrapportering, men precis som mycket annan public service i den vita världen har man anklagats för att vara vänstervriden, men också för att konsekvent ha tagit ställning för Israel samt kriget i Irak 2003.

Nu har NPR återigen hamnat i blåsväder efter en artikel där man ondgör sig över högerextrema attacker mot ”fredliga demonstranter” med hjälp av fordon. För att illustrera ”problemet” i artikeln Vehicle Attacks Rise As Extremists Target Protesters använde man en bild där en bil kör över vad som tycks vara en Black Lives Matter-plundrare efter att ha trakasserats av en grupp människor.

På Twitter kom flera användare dock att publicera filmklippet som bilderna är tagna från. Där ser man hur ett gäng delvis försöker blockera bilens framfart och delvis försöker ta sig in i bilen via förardörren, varpå föraren först backar undan och ytterligare människor springer mot bilen. En av dessa körs då över när föraren försöker komma undan genom att snabbt lämna platsen utifrån det utrymme som skapats framför bilen genom att backa.

Enligt rapporter i lokalmedia från incidenten, som ska ha skett i Louisville, Kentucky under förra veckan, ska föraren dessutom ha varit en kvinna i dread locks som fick en av sina ”lockar” avsliten av en av de så kallade demonstranterna som trakasserade henne, rapporterar RT. Till polisen berättade kvinnan att hon försökte fly i panik först när en av plundrarna siktade med en pistol mot henne och att hon inte såg personen som kördes över eftersom denne sprang framför bilen i samma ögonblick som hon körde iväg.

Ett annat filmklipp visar hur den beväpnade mannen fortsätter att jaga efter bilen, samtidigt som han siktar sin pistol mot den.

Flera konservativa opinionsbildare kom efter att NPR:s artikel publicerats att uppmärksamma den lögnaktiga rapporteringen, samtidigt som man kräver att radiokanalens federala pengar dras in. Under söndagen ska hashtagen #DefundNPR (”avfinansiera NPR”) ha trendat på Twitter i USA, vilket är en motsvarighet till de George Soros-sponsrade BLM-kravallernas hashtag #DefundThePolice (”avfinansiera polisen”).

”Fordon och förare inuti dem attackeras brutalt av våldsamma vänsterradikaler. Förare kör över horungarna för att fly från attacken. NPR skriver den mest oärliga bluffhistorien i mediehistorien som svar på attackerna”, skriver exempelvis advokaten David Whol, som arbetade med Donald Trumps presidentvalskampanj 2016, på Twitter.

”Ni anklagade ett brottsoffer falskeligen för att vara en terrorist. Ha så trevligt med stämningen!”, skriver den politiska kommentatorn Mike Cernovich samtidigt som flera opinionsbildare uppmanar kvinnan att skaffa en advokat.

NPR pudlar — byter till Charlottesville-bild
Snart kom NPR att skriva en ”förklaring” på Twitter, samtidigt som man bytte ut bilden tillsammans med en kommentar från kanalens ansvarige utgivare om att den ursprungliga bilden ”inte verkar vara ett exempel på den typen av attacker som nämns i artikeln”. NPR bekräftar också att föraren i fråga aldrig åtalades för något brott, vilket dock två av ”demonstranterna” har.

Artikeln illustreras nu istället av en bild föreställande incidenten i Charlottesville 2017, där James Alex Fields ses köra in i en grupp vänsterdårar vilket resulterade i att en kvinna dog – en bild som kan tänkas vara det enda verkliga exemplet på ”högerextrema bilattacker” som NPR kunde hitta.


  • Publicerad:
    2020-06-22 09:00