REPRESSION. Den amerikanske pro-vita nationalisten Greg Johnson har gripits i Oslo där han befann sig för att föreläsa på en konferens anordnad av nätverket Scandza forum.

Den amerikanske nationalisten och alt right-profilen Greg Johnson har gripits av den norska säkerhetspolisen PST med hänvisning till utlänningslagen.

Johnson befann sig i Oslo för att föreläsa vid den internationella konferensen Scandza forum när han greps.

PST:s presstalesperson Martin Bernsen säger till NRK att Johnson gripits och ska utvisas på grund av de politiska åsikter han gett uttryck för.

— Han kan spela en uppenbar radikaliseringsroll. Han kommer att skickas ut från Norge så snart som möjligt, säger Bernsen.

PST anklagar Johnson för att stödja politiskt våld och för att ha försvarat Anders Behring Breiviks terrordåd 2011.

Johnson själv förnekar detta i ett skriftligt uttalande och säger att PST har tagit det han har skrivit om Breivik ur sitt sammanhang.

Även konferensens arrangör Frodi Midjord tar avstånd från våld.

— Högerextremism innebär våld som metod, och det tar vi kraftigt avstånd ifrån. Vi vill ha en politisk debatt, säger Midjord till NRK.

Utanför konferenslokalen där Scandza forum hölls i Oslo hade ett stort antal vänsterextrema motdemonstranter samlats.

Situationen blev våldsam när vänsterextremisterna bröt polisens avspärrningar för att försöka ta sig in i konferenslokalen. 25 motdemonstranter greps för ordningsstörning.

Greg Johnson betecknar sig som rasmedveten nationalist och förespråkar en vit etnostat. Han är motståndare till invandring och mångkultur och beskylls ofta för att vara antisemit.

Johnson är doktor i filosofi, han har gett ut över 40 böcker och har sedan 2010 varit chefredaktör för det nationalistiska förlaget Counter-Currents Publishing.

För en tid sedan avslöjades att den homosexuelle Greg Johnson är en del i ett bögnätverk inom alt right-sfären i USA.

Källa:
25 demonstranter anholdt på Sinsen