TYSKLAND. Den tyska underrättelsetjänsten identifierade ytterligare 477 nationalsocialister i den tyska armén förra året. Det är en trend som bara ser ut att fortsätta i Tyskland. 

Genrebild. Foto: Bundeswehr/S. Wilke, (CC BY-SA 2.0).

De senaste åren har allt fler nationalsocialister i den tyska armén hängts ut av media. Nu meddelar en av Tysklands underrättelsetjänster att man identifierar fler och fler av dessa inom armén och polismyndigheten.

Under 2020 registrerade man 477 personer som man tror har koppling till nationalsocialistiska grupperingar i landet. Det säger militärkommissarien Eva Högl till Bundestagen.

Att underrättelsetjänsten har kunnat åsiktsregistrera så många oliktänkande, menar Högl är ett bevis på att armén behöver mer ”utbildning, sanktioner och förebyggande arbete”. Striden mot oliktänkande är en fortgående process för hela samhället, uttrycker hon vidare.

Samtidigt anser Högl att det var en bra insats från underrättelsetjänsten, eftersom det enligt henne är viktigt att ”bekämpa” åsikter hon själv anser är ”extrema”.

Skandalerna har under åren avlöst varandra när man hittat affischer från tredje riket i arméns baracker, när soldater utfört förbjudna hälsningar mot varandra, och så vidare. Förra året valde Tysklands förbundskansler, Angela Merkel att lägga ner elitsoldatenheten KSK, när det uppdagats att en del av dess medlemmar hade fel åsikter.


  • Publicerad:
    2021-02-24 21:45