Den av polisen okända gruppen Antifascistisk front tar nu på sig ansvaret för tisdagens bombdåd mot Gyllene gryning.

Tidigare i veckan skrev Nordfront om att en mindre bomb detonerat utanför ett kontor tillhörande Gyllene gryning. Enligt Russia Today rörde det sig om en hemmagjord bomb och man uppger att det var tur att ingen blev skadad i explosionen. Explosionen orsakade dock betydande skador på partiets kontor och på andra närliggande butiker i samma byggnad.

Nu har en antifascistisk grupp, Antifascistisk front, tagit på sig ansvaret för bombdådet. Gruppen uppger sig vara del av Informella anarkistfederationen (FAI) som är känt för liknande dåd. Förra året skottskadade man en kärningenjör i Italien och i september i år tog en FAI-grupp på sig ansvaret för att ha dödat tre poliser i Mexico.

Antifascistisk front skrev följande i ett uttalande under lördagen:

”Vi beslutade att attackera Gyllene grynings kontor eftersom att vi anser att man måste slå fascisterna först, innan de slår dig.”

Det faktum att explosionen gjort att även andra människor hamnat i farozonen kommenterar gruppen med att deras mål varit enbart Gyllene grynings kontor. Man säger dock att man är medveten om att ”de som tolererar att dela lokaler med fascisterna” också fått skador på sina butiker. ”Låt oss därför begära kompensation från deras fega nynazistiska grannar.”

Uttalandet fortsätter sedan om situationen i Grekland och om hotet från Gyllene gryning, som av gruppen uppfattas som en del av systemet. I uttalandet angriper man även Gyllene grynings väljare: ”Denna mängd väljare är inte nynazister, men det betyder inte att de är oskyldiga. De utgör endast ormens svans.”

Uttalandet publicerades på nätverkssidan Indymedia och kan läsas på grekiska HÄR.


  • Publicerad:
    2012-12-09 18:22