UTRIKES. Armenien anklagar nu Turkiet för att ha skjutit ned ett av landets stridsflygplan.

Ett armeniskt stridsflygplan av modellen Su-25 har skjutits ned av ett turkiskt F-16-plan, hävdar regeringsföreträdare i Armenien. Enligt uppgifterna ska incidenten ha ägt rum i armeniskt luftrum och piloten ska ha dött.

Uppgifterna tillbakavisas dock av en talesman för Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan. Även Azerbaijan förnekar att den attack Armenien anklagar Turkiet för ska ha ägt rum.

De armeniska uppgifterna kom bara några timmar efter att Turkiet lovat att hjälpa Azerbaijan i den nyligen uppblossade konflikten med Armenien i området Nagorno-Karabakh. Det hela kan leda till en eskalering av situationen då Armenien hotat med att använda sig av ballistiska missiler om Turkiet skulle använda sitt flygvapen för att understödja den nu pågående azeriska offensiven.

Att turkiska F-16-plan används i området hävdas även av den lokala ledaren Arayik Harutyunyan, som menar att ett sådant skjutits ned.

Nagorno-Karabakh är ett område som anses ligga i Azerbaijan, men som är befolkat av armenier. Området är sedan ett krig mellan länderna 1988 till 1994 självstyrande, eller som Azerbaijan ser det – ockuperat av Armenien. Det är med detta som bakgrund konflikten återigen blossade upp under söndagen.


  • Publicerad:
    2020-09-30 14:30