INRIKES. En asylsökare har dömts för våldsamt motstånd efter att ha ockuperat ett sjukhusrum samt blockerat trafiken utanför Västervikssjukhus. Orsaken? Han ville få en egen lägenhet.

Det var i augusti i år som den 31-årige syriske asylsökaren Mohamed Alameen och hans fru, boende på ett asylboende i Målilla, befann sig på Västerviks sjukhus efter att ha fått barn. När parets barn fötts vägrade de att lämna sjukhusrummet i protest mot att de inte ville återvända tillbaka till asylboendet och att de hellre ville ha en egen lägenhet.

Trots att vårdpersonalen försökte bli av med paret och försökte förklara för dem att rummet behövdes till andra vårdpatienter vägrade paret att lämna rummet och polisen larmades till platsen. Två polismän kom till platsen och lyckades till slut övertala paret att lämna rummet. En av poliserna har uppgett att Alameen sedan blev sur över vädret när de skulle vänta på taxin då invandraren menade att det 20-gradiga vädret inte ha varit bra för barnet.

Polisen lämnade platsen men kallades sedan tillbaka efter en kort stund. Alameen ska då ha tagit en sjukhussäng där hans fru låg och placerat sängen mitt ute i vägen för att blockera trafiken. När en av polsmännen då ska ha kört bort sängen ska Alameen ha blivit aggressiv. Polisen beslöt sig då för att omhänderta invandraren vilket ledde till att mannen blev ”vildsint” och försökte göra motstånd. De tvingades då att sätta handbojor på mannen.

Alameen började då att kränga med kroppen, sätta sig ner på marken och vid ett tillfälle ska han ha låst fast benen runt en lyktstolpe för att poliserna inte skulle kunna få med honom till polisbilen.

Tingsrätten i Kalmar skriver att de har förståelse för att paret förståelse för att det asylsökande paret befann sig i en ”utsatt situation” och ”i ett land vars språk de inte behärskade” men konstaterar samtidigt att Alameen borde ha förstått att man ”inte har rätt att slita och dra i polismän samt gör motstånd när man omhändertas av polis”.

Muhamed Alameen har därför dömts till att betala 2 000 kronor i dagsböter samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

Källa:
Målnr: B2601-16


  • Publicerad:
    2016-12-26 12:00