FÖRINTELSEINDUSTRIN. Ledningen för Auschwitzmuseet i Polen vädjar om bidrag efter att ha hållit stängt under två månader på grund av coronapandemin.

Auschwitzmuseet, beläget cirka 60 kilometer väster om Kraków vid staden Oświęcim i sydöstra Polen, är idag landets största turistattraktion med ungefär två miljoner besökare från hela världen varje år.

Under årets coronapandemi har museet hållit stängt i två månader, vilket har satt sina spår på kommersen.

”Vi vädjar om ekonomiskt stöd från alla som anser att det är nödvändigt att bevara historien. Budgeten för 2020 har kollapsat”, skriver museets styrelse på sin webbplats Memorial and Museum Auschwitz-Birkenau.

Museet har fått bidrag från det polska kulturdepartementet och från en stiftelse med namnet Auschwitz-Birkenau International Foundation, men det räcker bara till att utföra underhåll, inte till att skapa nya utställningar och att utbilda människor, uppger styrelsen.

På senare år har det blivit allt vanligare att svenska skolor har valt att lägga skattefinansierade anslag på att skicka elever på ”studieresor” till denna judisk makt-rörelsens heligaste plats.

Museet planerar att öppna igen senare i juni när Polen börjar lätta på restriktionerna som införts under coronavirusets smittspridning.


  • Publicerad:
    2020-06-04 10:25