ÖVERVAKNING. Igår röstade den amerikanska kongressen nej till ett förslag om att stoppa den hemliga telefonövervakningen av privatpersoner. Resultatet av omröstningen beskrivs som en seger för Barack Obama som hamnat i blåsväder sedan Edward Snowdens avslöjanden om USA:s övervakning av privatpersoner.

Efter en kort men intensiv debatt fattade den amerikanska kongressen igår beslut om huruvida man skulle upphöra med NSA:s kontroversiella avlyssning av privatpersoner. Kongressen röstade med liten marginal för att fortsätta med övervakningen.

Att underrättelsefrågor debatteras så här öppet är förhållandevis ovanligt i USA men frågan har satts på tapeten sedan visselblåsaren Edward Snowden läckte information om hur NSA avlyssnar privatpersoner.

Hade förslaget gått igenom så hade NSA tvingats nöja sig med att övervaka specifika personer som utreds av polismyndigheterna, till skillnad från de mycket friare tyglar som NSA har idag.

Till och med upphovsmannen till den kontroversiella Patriot Act, James Sensenbrenner Jr., en republikan från Wisconsin, anser att NSA har fått för långtgående befogenheter att spionera på privatpersoner.

En ny undersökning visar också att hela 67 procent av amerikanerna anser att NSA-övervakningen kränker människors integritet.

Källa:
House Defeats Effort to Rein In N.S.A. Data Gathering


  • Publicerad:
    2013-07-25 21:01