YTTRANDEFRIHET. En kvinna som ska vara misstänkt för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp fick hembesök av poliser som rotade bland hennes underkläder och tog bilder på dem, uppger Avpixlat.

illustration åsa westerberg

Illustrationsbild. Åsa Westerberg till höger. Polisen på bilden har inget med händelsen att göra.

Det är Åsa Westerberg som fick besök av tre poliser som påstod att de skulle göra en husrannsakan hemma hos henne då hon var misstänkt för hets mot folkgrupp. Avpixlat har uppmärksammat fallet och skriver följande om husrannsakan:

De tre poliserna, två män och en kvinna, tog sig systematiskt igenom hennes lägenhet och rotade igenom hennes tillhörigheter. De fotograferade i hennes garderober, byråer och i lägenheten vilket fick henne att börja ifrågasätta polisens agerade. Medan en polis fotograderade hennes underkläder frågade hon vad detta hade med hets mot folkgrupp att göra.

Polisen motiverade rotandet bland underkläderna med att kvinnan helt plötsligt även var misstänkt för skattebrott. Åsa frågade vem som beordrat husrannsakan och om hon var delgiven misstanke om något brott, men poliserna på plats visste inte vem som beordrat husrannsakan och sa att hon inte var delgiven någon misstanke.

— De stormade in i min lägenhet och säger att jag är misstänkt för hets mot folkgrupp för något jag ska ha skrivit på Facebook, men de berättar aldrig vad jag ska ha skrivit. När de är i min lägenhet börjar de helt plötsligt prata om skattebrott när de rotar omkring bland mina underkläder, berättar Åsa för Avpixlat.

Ett antal mobiler och en dator tog polisen från Åsas bostad och när de lämnade platsen sa en polis hotfullt att det lätt kan börja brinna i hennes lägenhet, vilket en annan polis reagerade på och slätade över genom att påpeka att hans kollega är brandutredare.

Efter hembesöket åkte polisen vidare till Åsas arbetsplats, där de genomförde en ny husrannsakan konfiskerade en surfplatta som ägs av företaget hon arbetar på.

Avpixlat uppger att det länge var svårt att få fram ett målnummer och information om vad Åsa var misstänkt för och på vilka grunder.

— Det har nu gått flera dagar och jag har ännu inte fått tag i åklagare eller utredare i fallet. Jag vet inte ens om jag är formellt misstänkt för något. Bara det att jag inte vet om eller vad jag egentligen är misstänkt för är ju rent rättsvidrigt, säger Åsa och fortsätter:

— Är det detta polisen ska syssla med. Med tanke på allt som sker i Sverige är det lustigt att polisen har tid att utreda om någon begått “tankebrott” på Facebook. Vad jag skriver privat på min Facebook är min ensak. Det är märkligt att det finns resurser för sånt här.

Källa:
Tankebrott – Nu gör polisen husrannsakan om du skriver “fel” saker på Facebook


  • Publicerad:
    2016-05-04 16:05