Bidens globala ”demokrati-toppmöte” häcklas världen över
GLOBALISM • USA:s andra virtuella ”demokratitoppmöte” som hölls i veckan, bojkottades av Pakistan och har hånats av bland andra Kina och Ryssland – samt av amerikanska medier och tankesmedjor.
Medan Sverige vid årets upplaga av USA:s globala virtuella ”demokratitoppmöte” Summit for Democracy representerades av såväl statsminister Ulf Kristersson som utrikesminister Tobias Billström, bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell samt kulturminister Parisa Liljestrand – så drog sig Pakistan i sista minuten ur evenemanget deklarerandes att man faktiskt kunde ”främja och stärka diplomatiska principer” alldeles utmärkt på egen hand.
Rysslands nyhetstjänst Tass citerade på onsdagen Kremls talesman Dmitrij Peskov som hånfullt kommenterade att Bidens toppmöte ”knappast kan betraktas som ett seriöst arrangemang” och fortsatte:
— De som tackade ja till att delta i den här lektionen var naturligtvis fria att göra det. Det är deras suveräna rättighet, men här ser faktiskt många med ett leende på sådana försök att dela upp världen i första och andra klassens länder.
Den ryske utrikesministern Sergey Lavrov påminner om att detta så kallade toppmöte ”i första hand representerar länder som åtlyder Washingtons politik”, plus ett fåtal nationer som bara deltar för att ställa sig in hos USA. Lavrovs underordnade Maria Zakharova, taleskvinnan för det ryska utrikesministeriet, avfärdar evenemanget som en ”manifestation av USA:s neokoloniala metoder.”
Kinas statliga Global Times kommenterar syrligt att ”USA kanske inte är helt lämpat att erbjuda lektioner om demokrati” så länge man har masskjutningar av den typ som utspelade sig i Nashville i måndags. Men även åtskilliga amerikanska medier har levererat kommentarer om arrangemanget på temat ”Kejsaren har ju inte några kläder”. På måndagen kunde man till exempel läsa: ”Varför gör Biden ännu ett meningslöst toppmöte för demokrati?” ”Vad kan räddas från Bidens demokratitoppmöte?”, ”USA behöver inte ännu ett demokratitoppmöte” och så vidare. Artiklar som dessa ger vid handen att toppmötets organisation och beslutsprocess var kaotisk, icke-transparent och led brist på ”inkludering”, samt att där funnits ständiga kontroverser rörande valet av deltagare.
Förklaras "bedriva satir över demokratins kärnbegrepp”
Webbtidningen Breitbart News kommenterar att demokratitoppmötet kommit att bli en vass satir över kärnbegrepp i den amerikanska så kallade demokratin såsom ”frihet”, ”mångfald” och ”inkluderande”. Washington stänger, menar man, sin dörr och sätter en enda standard för demokrati, tillåter varken ifrågasättande eller diskussion, och kan inte tolerera existensen av andra styrelseformer som kanske skiljer sig från den amerikanska definitionen av demokrati.
En relativt ny tankesmedja i Washington, DC kallad Quincy Institute for Responsible Statecraft, publicerade i måndags en kritisk rapport om Summit for Democracy – en rapport som kommit att citeras flitigt i kinesiska medier. Det bästa som USA kan göra för att ”stärka demokratins sak i världen” vore enligt institutet att förbättra sin egen praxis på hemmaplan. Quincy-rapporten fördömer toppmötet för demokrati som en ”i stort sett meningslös övning” och undrar varför Biden-administrationen skulle bry sig om att hålla ett sådan möte till, med tanke på att den minimala positiva utkomsten från det knappast verkar värd den dåliga publiciteten kommen av uteslutandet av vissa nationer för påstått auktoritära tendenser. Rapporten finner också att Bidens utrikespolitik har alienerat så många länder att den inte längre har råd att klamra sig fast vid ett strikt ”autokrati vs. demokrati”-paradigm.
En annan kritisk kommentar till demokratitoppmötet levererades av tidskriften Foreign Affairs (FA) i måndags. Här citeras rapporter från organisationer såsom Freedom House, vilka finner ”auktoritärism” på frammarsch och ”demokrati” på tillbakagång runt om i världen, och FA drar härav slutsatsen att detta inte verkar vara ett lämpligt tillfälle för ännu mer skryt om underverk åstadkomna av den amerikanska så kallade demokratin.