MALMÖ. Strax före midnatt mot lördagen började flera bilar brinna på ökända Ramels väg i Malmö. Brandmännen som släckte bränderna blev som så många gånger förr angripna. Denna gång fick de något som inledningsvis bedömdes vara en rörbomb kastade mot sig.

Under lördagskvällen ryckte brandmän i Malmö ut till Rosengård och förberedde ett släckningsarbete. En brandman gick och ställde sig för att se till så ingen blev påbackad när tankbilen behövde vända. I samband med detta kom en bil körande och stannade en bit bort. En yngre man hoppade ur bilen och tände på något som han sedan kastade mot tankbilen. En tryckvåg som fick byxbenen att fladdra på en grupp brandmän 70 meter bort orsakades av explosionen.

Kaj Engelke som jobbar som brandman i Malmö skriver på sin blogg:

Min kollega hinner ta ett par snabba steg åt ett annat håll innan
föremålet detonerar. Explosionen är så kraftig att de kollegor som står
70 meter längre ned på gatan beskriver hur det fladdrar i byxbenen när
tryckvågen når dem. Tankbilen på 20+ ton gungar.
Tack vare att min kollega vet att vi befinner oss i Rosengård så
reagerar han snabbt. Tack vare att han som kastade fumlade med
bomben och tappade den mitt i kastet så nådde han inte fram.
Tack vare. Tack och lov.
Om kastet varit bättre och bomben träffat min kollega i ansiktet,
hade han levt då?

— Vi fattar inte.Vad gör vi för fel? Vi gör allt vi kan. Vi arbetar förebyggande, vi är ute och pratar. Vi anställer folk som kommer från de här områdena för att kunna möta dem och visa att vi speglar samhället. Likt förbannat händer sådant här, säger Engelke.

Platsen för explosionen har undersökts av polisens tekniker. Undersökningen visade inga spår efter splitter och därmed dras slutsatsen att det är en kraftig smällare som detonerat och inte en bomb. En polisanmälan om försök till grov misshandel har upprättats.

Källor:
Brandmän angripna av kraftig smällare
Kaj Engelkes blogg


  • Publicerad:
    2017-03-20 16:10