INRIKES. Över 70 bilar har brunnit på bara nio dagar varav de flesta bränder skedde i Malmö. Brandkår och polis arbetar hårt för att bearbeta och lösa de bakomliggande orsakerna till problemen.

Bild1

En bil som brinner på en parkeringsplats i Malmö.

Det var under onsdagsnatten, den nionde natten i rad, som ett dussintals bilar stod i lågor i Sverige och då främst i Malmö. Räddningstjänsten blev kallad till två olika bränder på bara nio minuter efter att larm inkommit både klockan 01:28 och klockan 01:37.

— Det var två bränder som befann sig rätt nära varandra, så vi hann släcka bägge i tid, säger Gustaf Sandell, stationerad på larmcentralen i Malmö.

En person som bor i stadsdelen Fosie i Malmö lyckades släcka en brand med en brandsläckare innan elden hann spridas till andra bilar. I Rosengård blev tre andra bilar totalförstörda på grund av anlagda bränder. Ytterligare en bil brann även i Lund strax efter klockan 02:00. Ett okänt antal bilar stod även i brand i Norrköping runt klockan 03:45.

— Det är ett stort antal bilar, runt 20, som mer eller mindre har förstörts, säger Torbjörn Lindqvist kontrollrumschef hos polisen.

När polisen anlänt till en av bränderna berättade ett vittne för dem att denne hade sett en grupp personer stå vid en bil bara någon minut innan den stod i lågor.

Fler än 70 bilbränder har anlagts sedan början av juli. Polisen har lagt ut statistik på hur många bilbränder som har varit anlagda i Malmö mellan 2009 och 2015. Enligt polisen har siffrorna halverats under de sex åren.

Sedan 1996 har bilbränder ökat i Sverige med 500%. Att siffrorna har ökat så kraftigt under de senaste 20 åren kan man se som en följd utav den kraftigt ökande främlingsinvassionen då de flesta utav bränderna sker i invandrartäta områden.

Bild2

Diagram från polisens statistik.

Regeringen har lovat att ”trampa ner” alla vandaler som står för dessa bränder. Justitie- och migrationsministern Morgan Johansson sa under en presskonferens i onsdags att de vill göra det lättare att dela ut hårdare straff åt dem som står för bränderna. Samt att regeringen vill underlätta polisens arbete med att hitta gärningsmännen.

— Vad som är självklart är att vi måste göra så att dem som är dömda kan få sitt straff snabbare i vissa fall, säger Johansson.

Inrikesministern Anders Ygeman och Justitie- och migrationsministern Morgan Johansson föreslår att det bör införas snabbspår och jourdomstolar för denna typen av brott. De vill även att man ska höja lägstastraffet för grov skadegörelse till sex månader.

Regeringen säger att de även vill ha fler övervakningskameror runt om i storstäderna och förorterna så att det blir  lättare att hitta gärningsmännen till dylika brott.

Bild3

Politikerna tror att ökad övervakning kommer att få bukt med problemen.

Statsministern Stefan Löfven sa tidigare under onsdagen att han vill ha fler poliser till de områden som drabbats hårdast under de senaste dagarna.

— Vi gör det vi kan. Men ingen regering kan lova att alla brott ska försvinna, men vi hanterar redan detta. Vi kommer att stärka polisens resurser, till exempel, men mer behövs, säger Löfven.

— Osäkerheten och riskerna bland invånarna i utsatta områden måste bekämpas på alla möjliga sätt, säger Ygeman.

Regeringen vill att ”ungdomar” som begår upprepade brott borde ha regelbunden kontakt med polisen, men att de som begår grövre brott borde bära fotboja.

Källor:
Malmö sees spike in summer car burnings
PDF över polisens statistik
Hårdare tag föreslås mot bilbrännare


  • Publicerad:
    2016-08-19 14:30