INRIKES. Efter den senaste tidens många bilbränder har Centerpartiets ledare kommit med idén om att dömda bilbrännare ska avtjäna sin ungdomstjänst – hos polisen.

Var detta verkligen ett genomtänkt förslag?

Var detta verkligen ett genomtänkt förslag?

Efter att sommarens många bilbränder i Sveriges mer mångkulturella områden hamnat i politikernas blickfång har förslagen på åtgärder varit många. Den senaste i raden av politiker att ge förslag är Centerpartiets ledare Annie Lööf som uttryckt missnöje med den rödgröna regeringens förslag om bland annat hårdare straff. I stället vill hon att de förövare som är mellan 15 och 17 år ska avtjäna sin ungdomstjänst hos polisen.

— Vi vill se till att de ungdomar som döms för stenkastning mot blåljuspersonal eller för att ha satt bilar i brand ska få avtjäna sin ungdomstjänst hos polis eller räddningstjänst om man är lämplig för det, säger Lööf.

Vilka av de kriminella bilbrännarna som kommer anses vara ”lämpliga” till att jobba hos polisen framkommer inte av resonemanget.

Förslaget tas inte emot särskilt varmt av Polisförbundet, vars förbundsordförande Lena Nitz har följande att säga om Annie Lööfs utspel:

— I dag har vi en polisbrist som innebär att polisen tvingas till tuffa prioriteringar i den dagliga verksamheten. Att utöver det arbetsleda en ungdom som gör sin ungdomstjänst drar ytterligare resurser från polisarbetet, säger Nitz.

Källa:
Lööf: Låt bilbrännare jobba hos polisen


  • Publicerad:
    2016-08-22 20:15