INRIKES. Efter en ny rapport har polisen uppmanats till att mörka bilbränder för att istället lyfta fram framgångsrika ärenden för att ge sken av att det inte sker så många bilbränder i landet som det gör.

bilbrand

Polisens nationella operativa avdelning har beställt en rapport efter att antalet bilbränder i landet har eskalerat det senaste året, framförallt i polisens region syd.

I rapporten står det att media har gett en bild av att antalet bilbränder ökar och att det i sin tur har orsakat fler bränder. Nu uppmanas polisen att mörka bilbränder och i stället fokusera på att lyfta fram mer positiva ärenden.

Folkbladet har frågat polisen om det är medias fel att det tänds eld på bilar:

— Nej, det är självklart den som tände på som orsakat bränderna, men vissa personer triggas av att bli omskrivna, säger Peter Wahlberg som är polisområdeschef.

Enligt rapporten är inte det viktigaste att de skyldiga grips och lagförs, utan att bilbränderna upphör.

— Det är jätteviktigt att gripa och lagföra de skyldiga, men det är lika viktigt att förebygga genom nattvandringar, väktare och kameraövervakning, säger kommunpolis Peter Johansson.

Johansson tolkar förslaget om att mörka bilbränder som ett sätt att i stället visa när polisen lyckas. Men det är sällan någon blir gripen eller lagförd för bilbränder vilket gör det svårt att visa framgång. Både Johansson och Wahlberg finner det ”beklagligt” och situationen innebär en ”jättefrustration”.

Bilbränderna har varit koncentrerade till landets invandrartäta förorter där även stenkastning mot både polis, ambulans och räddningstjänst varit vanligt förekommande. I vissa stadsdelar har ambulanspersonal till och med krävt poliseskort under utryckningar.

Källor:
Polisen uppmanas ”mörka”
Polisen uppmanas ”mörka” bilbränder


  • Publicerad:
    2016-10-25 21:20