INRIKES. Regeringen har gått ut med att Sverige har fler poliser idag än på 20 år samtidigt som facket larmar om massavhopp och benämner läget som akut.

Redan sedan ifjol har det rapporterats om en poliskris i landet, någonting som regeringen har förnekat. Den före detta inrikesministern Anders Ygeman har bland annat hävdat att Sverige har fler poliser idag än på 20 år samtidigt som polisfacket larmar om massavhopp.

— Läget är akut! Det har aldrig varit så illa, säger Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet Syd.

Det uppges vara två orsaker till att poliserna blir färre. Den första är att Sveriges tre polisskolor inte har kunnat fylla sina platser eftersom det är inte är tillräckligt många som klarar av testerna. Den andra orsaken ska vara att många hoppar av, bland annat på grund av missnöje med sin arbetssituation.

— Det gör mig djupt oroad att vi inte ens klarar att fylla på med nya poliser så att det åtminstone blir plus minus noll, uppger Willander.

Enligt Willander är det enda sättet för att locka nya ”bra” rekryter att höja lönen samt att erbjuda bättre arbetsvillkor. Detta eftersom att polisyrket idag inte ”attraherar de personer de vill ha”. Lönen för en polisassistent ligger idag på cirka 25 000 kronor i månaden.

Källa:
Antalet poliser i Sverige sjunker: “Läget är akut”


  • Publicerad:
    2017-08-14 21:23