BODEN. Efter en omfattande polisinsats har ett bombhotat asylboende evakuerats. Två män är nu gripna av polis.

Bilder från insatsen i Boden.

Bilder från insatsen i Boden.

Vid 16-tiden idag inleddes en omfattande polisinsats vid Kanslihusvägen i Boden. Lokalmedia rapporterade om att minst fyra polisbilar fanns på platsen. Efter att polisen till en början varit förtegen om orsaken gick räddningschef Bengt Nilsson senare under kvällen ut och sa att ett asylboende i området var bombhotat.

— Vi står och avvaktar läget. Det är polisen som äger frågan, vi står i stand by och rycker in om polisen ger oss order. Men det handlar om en hotbild om sprängning, det är allt jag vet, säger Nilsson.

De boende har evakuerats till en närliggande byggnad. Strax efter räddningschefens uttalande greps en man som blev bortförd från platsen med handfängsel och med huvudet täckt av en huva. Enligt ett senare uttalande från polisens insatsledare på plats har nu två personer gripits misstänkta för bombhotet med rubriceringen ”förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse”.

– Det kommer pågå utredningsåtgärder både under kvällen och natten. Men det blir som ett annat läge i och med att de är frihetsberövade och att den den operativa insatsen är klar, säger Kristina Lantto, polisens kommunikatör.

Vissa uppgifter gör gällande att händelseförloppet också följts av Säkerhetspolisen. Myndighetens pressekreterare Simon Bynerts kommenterade:

— Men själva ärendet är polisens, så frågor om det får du ställa till polismyndigheten.

Källor:
Två gripna för bomhot på asylboende
Två gripna i stor polisinsats i Boden


  • Publicerad:
    2016-09-22 22:50