BODEN. I söndags brann det på ett asylboende i Boden och nu har det kommit fram att en boende troligtvis anlagt elden som en “missnöjesyttring”.

Det var under eftermiddagen i söndags som brandlarmet gick på ett asylboende i Boden. Väktaren, som var först på plats, kunde själv snabbt släcka elden innan den spred sig tack vare att han befann sig på våningen under.

Patrick Nicklasson, som är VD för Väktarbolaget i Boden och tillika ansvarig för säkerheten på boendet, säger till lokalmedia att händelsen är “jätteallvarlig” och att det var “traumatiskt” för de boende som fick traska ut i snö och kyla. Om motivbilden säger han:

— En missnöjesyttring från några av de boende. Situationen är ansträngd. Folk är arga för att Migrationsverket tar så lång tid på sig. Det kan ta sex månader innan de överhuvudtaget kallas till en intervju på Migrationsverket.

Nicklasson resonerar vidare och menar att de flesta är “skötsamma” på boendet men att de tidigare mottagit hot från “ensamkommande yngre män” om att just elda upp boendet. Trots att de har en relativt klar bild om vilka som anlagt branden, tror Nicklasson att det blir väldigt svårutrett för polisen.

Man kommer nu ha väktare på plats vid boendet dygnet runt för att säkerställa att det inte upprepar sig.

Senast i november brann det på ett annat flyktingboende i Boden. För den branden dömdes nyligen två yngre män, som bodde på boendet, till fängelse i två år för försök till mordbrand. En av dem ska dessutom utvisas efter avtjänat straff.

Källor:
Mordbranden: ”En missnöjesyttring”
Fängelse för försök till mordbrand


  • Publicerad:
    2016-02-03 14:20