UTRIKES. Brasiliens före detta president Lula da Silva döms nu till nio och ett halvt års fängelse för korruption. Enligt åklagarna ska da Silva ha bytt kontrakt med ett statligt bolag mot en lyxrenovering.

Lula da Silva döms för korruption.

Nordfront har tidigare skrivit om den utbredda korruptionen i det rasblandade Brasilien. Listan på olika typer av skandaler kan göras lång. Bland annat har åtal nyligen lämnats in mot landets president Michel Temer sedan det framkommit att han uppmanat en affärsman att muta en korruptionsdömd politiker i utbyte mot dennes tystnad om korruptionsskandalen kring det statliga oljebolaget Petroleo Brasileiro.

Den här gången är det dock den före detta presidenten Lula da Silva som döms för korruption. Enligt domen är da Silva skyldig till att ha mottagit en muta på 3,7 miljoner reais, motsvarande 9,6 miljoner kronor, från ett byggföretag som renoverade hans strandlägenhet för samma summa. I utbyte har byggföretaget fått hjälp av da Silva med att säkra avtal med Petroleo Brasileiro. För detta döms han till nio och ett halvt år i fängelse.

Enligt SVT väntas ytterligare fyra åtal mot ex-presidenten, samtliga för korruption. Lula da Silva menar själv att åtalen är en del av en politiskt motiverad häxjakt. Försvarsadvokaterna kommer enligt SVT överklaga domen. Den före detta presidenten kommer inte frihetsberövas i väntan på överklagan. Lula de Silva var Brasiliens president mellan år 2003 och år 2011.

Källa:
Brasiliens ex-president Lula da Silva döms till fängelse för korruption


  • Publicerad:
    2017-07-12 23:25