BRASILIEN. Flera uppseendeväckande rapporter har framkommit om det mångkulturella och rasblandade landet Brasilien. Denna gång är det en brutal våldtäktsepidemi och som fått landets korrupte president att sammankalla ett ”krismöte”.

Tre brasilianska män som nyligen gripits, misstänkte för en brutal gruppvåldtäkt på en amerikansk kvinna.

Tre brasilianska män som senare dömdes till långa fängelsestraff för en uppmärksammad och brutal gruppvåldtäkt av en amerikansk kvinna 2013.

För två veckor publicerade Nordfront en artikel där vi rapporterade om den politiska kris som drabbat Brasilien. Bland annat nyheten om en avstängd president som ersatts av en korrupt brottsling men också hur århundraden av rasblandning och mångkultur skapat en befolkning med låg IQ, hög korruption, skenande brottslighet och raslig hierarki i landet som ska hålla i sommarens Olympiska spel.

Nu kommer alltså rapporter om en våldtäktsvåg som till och med fått landets tillförordnade president Michel Temer att sammankalla till ett krismöte med sin kabinett för att försöka få stopp på det man kallar för ”en landsomfattande våldtäktsepidemi bortom all kontroll”.

Den händelse som föranledde att problemet nu uppmärksammats var en oerhört brutal gruppvåldtäkt som inträffade i Rio de Janeiro nyligen. Inte mindre än 33 män drogade och våldtog då en 16-årig flicka i flera timmar för att sedan dela filmklipp och bilder från övergreppet på sociala medier.

Flickan var under lördagen på väg till sin pojkvän och vaknade under söndagen upp i ett helt annat hus, omgiven av över 30 män, våldtagen och misshandlad. Hennes pojkvän är tydligen också en av de personer som polisen efterlyst som misstänkt i ärendet. Kort efter övergreppet la en av våldtäktsmännen upp en 40 sekunder lång video från övergreppet samt ett antal bilder på Twitter. En av bilderna ska ha föreställt den unga kvinnans skadade genitalier med beskrivningen ”En gruva som har blivit knådad”.

Långt ifrån alla kommentarer tycks dock ha varit negativa. Många tyckte att hon ”får skylla sig själv”och att hon ”förtjänar det” medan andra påpekade att hon verkade onykter eller att hon hade bar en kort kjol. Eftersom den unga kvinnan dessutom är mor hade någon också skrivit ”16 år och redan med unge” med den underförstådda meningen att det som nu drabbat henne inte var något oväntat.

Händelsen fick president Temer att komma med ett officiellt uttalande där han menade sig vara ”helt chockad och upprörd över detta barbari” samt att han tillkallat sin justitieminister för att diskutera hur man på bästa sätt kan bemöta det ökande antalet våldtäkter i landet.

Även om presidenten menar sig vara ”chockad” så talar statistiken sitt tydliga språk och målar upp en bild av ett land där våldtäkt blivit en del av vardagen.

Under 2014 anmäldes 47 636 våldtäkter i Brasilien och myndigheterna uppskattar att endast cirka 35 procent av alla våldtäkter som begås i landet anmäls. En siffra som av många anklagats för att vara alldeles för låg. Ifall man räknar på myndigheternas konservativa uppskattning våldtogs 136 102 kvinnor i Brasilien det året, eller en kvinna av 1000 med barn och åldringar inräknat. Siffror som dessutom verkar öka.

I Rio de Janeiro beräknar polisen själva att det sker tolv våldtäkter varje dygn. Det innebär att en kvinna våldtas varannan timme i landets näst största stad.

rio

I Rio de Janeiro, där årens olympiska sommarspel ska hållas, våldtas en kvinna varannan timme.

I São Paulo, som är landets största stad, har man tvingats införa separata tunnelbanevagnar för kvinnor för att de ska kunna transportera sig i staden utan att utsättas för sexuella trakasserier och våld. Enligt en rapport från FN attackeras en kvinna var femtonde sekund i staden.

Förutom rasblandning har Brasilien en lång tradition av sexuell promiskuitet som sträcker sig tillbaka till slavhandelns tid. Det var nämligen både vanligt och allmänt accepterat att framförallt de vita slavägarnas söner hade sexuella relationer med sina svarta slavinnor. Trots att giftermål mellan svarta och vita var extremt ovanligt innebar detta beteende att en stor grupp av mulatter växte fram, vars status var högre än de svartas men ändå lägre än de vita européernas.

Framförallt ansågs mulattkvinnor vara mycket mer sexuellt tillgängliga bland vita män än de ganska få konservativa och kristna vita kvinnor som levde i landet och var ogifta. Denna sexualisering av mulattkvinnan lever kvar i Brasiliens karnevaler där halvnakna och halvbruna kvinnor upphöjs och nästan dyrkas med sina sexuella utstyrslar och danser.

mulatto

Brasiliens dekadenta karnevaler har sitt ursprung i vita slavägares sexualisering av mulattkvinnan.

Våldtäktsepidemin har förstås väckt starka känslor i landet och brasilianska kvinnor har i många år protesterat mot den. Precis som i Europa har dock feminister lyckats fånga upp kvinnornas desperation och riktat den efter sin egna ideologiska världsbild. Detta har lett till att många aktioner varit tvivelaktiga och, kan man misstänka, kontraproduktiva. Bland annat har man anordnat så kallade ”Slut Walks”, där halvnakna och uppsminkade kvinnor marscherar på gatorna och kräver att få sina kroppar lämnade i fred. På många sätt kan dessa protester vara svåra att skilja från landets ”karnevaler”.

Brasilianska kvinnor i en så kallas "Slut Walk" kräver att inte bli sexualiserade.

Brasilianska kvinnor i en så kallas ”Slut Walk” kräver att inte bli sexualiserade.

I sommar kommer Brasilien vara värd för sommarens Olympiska spel, vilket innebär att tusentals vita kvinnor kommer att besöka landet och framförallt Rio de Janeiro. Vilken inverkan detta kommer ha på stadens våldtäktsepidemi återstår att se. Det finns dock inget som tyder på att myndigheterna kommer att få kontroll över den innan dess.

Källor:
BRAZIL: 33 MEN GANG RAPE 16-YEAR-OLD, POST PHOTOS ON SOCIAL MEDIA
Brazil: 30 Men Gang-Rape 16-Year-Old Girl
Brazil: Rio gang who raped American tourist jailed
’Mass rape’ video on social media shocks Brazil
Race in Brazil, Part I
Brazilian women fight back against violence
Should women be segregated from men on São Paulo’s metro?
Customers Protest New Women-Only Cars on São Paulo Metro System
Brazilian police detain 4th suspect in alleged gang rape of American woman on bus


  • Publicerad:
    2016-05-30 08:00