ISRAEL. Ännu en så kallad ”slutwalk”, som judiska krafter står bakom, har hållits i Israel. I fredags demonstrerade hundratals kvinnor i Jerusalem för sin ”rätt” att ”klä sig som de vill” genom att bland annat visa sina bara överkroppar.

I fredags protesterade judinnor i Israel mot våldtäkter, bland annat genom att delvis klä av sig. Fenomenet kallas för ”slutwalk” och har praktiserats i Västvärlden under flera år, men inte ens Israel har varit skonade från den feministiska nakendemonstrationen . Hundratals kvinnor marscherade i Jerusalem, varav vissa mer eller mindre klädde av sig för våldtagna kvinnors skull.

”Slutwalk” är ett feministiskt fenomen som huvudsakligen judiska krafter ligger bakom. Feministernas lättklädda protest går ut på att kvinnor ska få ”klä sig som de vill” utan att behöva bli våldtagna. Under de senaste åren har ett antal ”slutwalk”-demonstrationer hållits i olika städer i Västvärlden, med början i Toronto i Kanada år 2011.

23-åriga Margaret berättade för AFP-reportrarna att hon deltar i demonstrationen eftersom ”alla män och kvinnor har rätt att klä sig som de vill, och det rättfärdigar inte att någon tafsar eller ger sig på en”.

Times of Israel skriver att åskådarna var ”roade” av spektaklet. Den enda incidenten ska ha varit att två kvinnliga åskådare skrikit ut sitt missnöje gällande demonstranternas val av kläder. En av demonstrationens organisatörer, Anna Kleiman, berättar för reportrarna att tio kvinnor har mördats i år i Israel, samt att det under de senaste fyra månaderna har varit fyra hemska våldtäktsfall, där de misstänkta har friats.

Demonstrationen hölls i den konservativa staden Jerusalem, vars befolkning till stora delar består av ortodoxa judar och muslimer.

Källor:
Hundreds take to Jerusalem streets in annual SlutWalk
Lutkamarssi Israelissa – Vaatetus ei ole kutsu raiskata (video)


  • Publicerad:
    2017-06-04 07:30