BRASILIEN. Det som gammelmedia kallar för högerorienterade demonstranter ska i onsdags ha stormat nationalförsamlingen i Brasiliens huvudstad.

brasil_demostranter

De cirka 40 demonstranterna som önskar militärkupp i Brasilien stormade i onsdags nationalförsamlingen innan de greps och av polis och togs in för förhör.

— Detta är skrämmande och det är en varning. Vi är på väg tillbaka till en tid med extremism, säger Betinho Gomes, medlem i nationalförsamlingen.

Även i Rio de Janeiro bröt oroligheter ut. Polisen avfyrade tårgas och gummikulor mot en rasande folkhop som protesterade mot den ekonomiska åtstramningen i staden. Politisk oro kring den före detta presidenten Dilma Rousseff och flera fall av korruption har präglat landet det senaste året.

Brasiliens ekonomi, som är den största i Sydamerika, är i djup kris. Ekonomin har sjunkit med 3,8 procent sedan i fjol och Internationella valutafonden (IMF) räknar med att den kommer att krympa ytterligare 3,3 procent i år. Arbetslösheten i landet låg på 11,6 procent i juli, upp tre procentenheter på ett år, och samtidigt ligger landets budgetunderskott på nästan 400 miljarder kronor 2016.

Samtidigt i den södra delen av landet genomfördes det en undersökning den 1 oktober i år som visar att 96 procent av sydbrasilianerna röstade för att bryta sig loss från resten av Brasilien. Majoriteten av befolkningen i södra Brasilien är vita med portugisiska, tyska och andra europeiska anor, till skillnad från resten av Brasilien där majoriteten är svarta eller rasblandade.

hvitebrasilanere

Vita brasilianare som firar Oktoberfest i Santa Cruz do Sul.

Folkomröstningen arrangerades av ”The South Is My Country”, en rörelse som vill att södra Brasilien ska frigöra sig själv från resten av landet. Det finns olika skäl till att sydbrasilianerna är så upprörda. För det första måste de betala mycket högre avgifter för att finansiera resten av landet. För det andra har toppolitikerna i landet gjort sig skyldiga till korruption och för det tredje för myndigheterna en aggressiv ”assimilieringskampanj” för att få vita och icke-vita brasilianare att rasblanda sig i de stora städerna.

— Vi i söder har goda förutsättningar för att klara oss själva och skapa välstånd. Idag producerar vi ett berg av skatter och förmåner som exporteras och det finns ingen motsvarighet, säger affärsmannen José Gonçalves.

Även om folkomröstningen inte är juridiskt bindande så säger många att de hellre föredrar att bli en del av Portugal igen istället för att vara en del av Brasilien.

Källor:
Hvite brasilianere vil løsrive seg og skape egen nasjon
Demonstranter stormet Brasils nasjonalforsamling
A half-million Brazilians want to break away and form a new country


  • Publicerad:
    2016-11-18 19:25