FOLKMORD. Centerpartisten Nils-Erik Mellström i Filipstad vill modernisera nuvarande arbetsvecka och rensa bort alla ”kristna” högtider. I det mångkulturella Sverige behövs något nytt som ”passar alla oberoende av religion eller kulturarv”.

Många tror att påsken är en kristen högtid, men alla populära inslag som förknippas med påsken kommer från icke-kristna seder – påskägg, godis, äggjakt, påskharen och så vidare.

Det mångkulturella Sverige måste ta farväl av det kristna arvet”, skriver Nils-Erik Mellström, kretsordförande för Centerpartiet i Filipstad, i en insändare i DN.

Mellström vill att den traditionella arbetsveckan med veckovila på lördagar och söndagar skrotas. Detta eftersom det är en tradition som han uppfattat kommer från vårt ”kristna” kulturarv och därmed ”nästan helt spelat ut sin roll”, liksom de ”kristna” helgdagarna.

I det mångkulturella och sekulariserade Sverige behövs något nytt som ”passar alla oberoende av religion eller kulturarv”. Det centerpartistiska förslaget är att fritt låta var och en välja vilka dagar man vill ha sin veckovila på.

Detta skulle enligt Mellström ge flera positiva effekter som större tillgänglighet och service.

Som kommunpolitiker i Filipstad är jag övertygad om att en modernisering av arbetsveckan skulle få mångfaldigt positiva effekter för våra kommunarbetare såväl som för våra skattebetalare.

När det gäller att ta bort de fornnordiska traditionella helgdagarna – som senare kristenheten lagt beslag på – så har det förekommit fler förslag. År 2011 förslog Carin Jämtin (S) att Sverige skulle ta bort en av de ”kristna” högtiderna och ersätta med en muslimsk helgdag.

— Nästan alla våra helgdagar, förutom midsommar och första maj, är religiöst kristet betingade. Sverige är i dag ett multikulturellt samhälle, och det är verkligen värt att titta på hur man kan göra, uttalade hon då.

Även Julen, Jól, Yule, Yēola, eller Gēola, är en fornnordisk tradition med rötter tio tusen år tillbaka i tiden.

Källor:
Centerpartist vill avskaffa kristna helgdagar: ”Dagens Sverige ett mångkulturellt land”
DN Åsikt. ”Dags att skrota kristna helgdagar”


  • Publicerad:
    2019-09-27 10:40