INRIKES. Ett ”flyktingbarn” dömdes i mars till fem års fängelse för att ha knivhuggit en polis förra hösten. Eftersom han påstod sig vara under 21 år när brottet skedde fick han straffrabatt, nu visar det sig dock att han ljugit om sin ålder.

I augusti ifjol knivhögg ett ”ensamkommande flyktingbarn” polismannen Ted Eriksson vid Medborgarplatsen i Stockholm. I mars dömdes rasfrämlingen till fem års fängelse följt av livstids utvisning av Stockholms tingsrätt, en dom som är överklagad.

Rasfrämlingen uppgav att han endast var 17 år gammal när attacken skedde, men åklagaren menade dock på att han var över 18 år. Trots detta så dömdes han ändå som under 21 år av domstolen, och fick därmed ett lindrigare straff.

Men ”chockerande” nog visar det sig nu att han har ljugit om sin ålder och är i verkligheten en vuxen man.

— Han är 25 år gammal, säger hans mamma Fatemeh till Expressen, som besökt familjen i deras hem i Iran.

Uppgifterna styrks även av mannens examensbevis från gymnasieskolan. Han tog examen 2010, då 18 år gammal.

Mannens lillasyster bekräftar också att hennes bror har ljugit om sin ålder.

— Till en början sade han sanningen om sin ålder men sedan fick han höra att han inte skulle ha någon chans om han inte sade att han var minderårig, säger hon.

Pappan Ali försvarar dock sin vuxne sons handlingar:

— Hans framtid ligger i svenska domstolens händer, om de ska fatta ett rättvist beslut eller om de ska fatta ett orättvist beslut. Sverige är ett land som följer alla regler som har med mänskliga rättigheter att göra. Min son gjorde bara ett misstag.

I början av 2017 blev rasfrämlingen även bjuden på en tur- och returresa till sitt hemland, där han stannade hela våren och semestrade med sin familj. Denna resa bekostades med svenska skattepengar i form av omkostnadsersättning som betalats ut till hans gode man av socialtjänsten.

Källa:
Ljög om sin ålder – fick lägre straff för knivattacken


  • Publicerad:
    2018-06-04 19:55