VALÅR. I en intervju med SVT säger den så kallade forskaren Christer Mattsson att Nordiska motståndsrörelsen vuxit kraftigt det senaste åren, att organisationen rider på en framgångsvåg och att dess dominans i den nationella rörelsen saknar motstycke sedan efterkrigstiden.

Christer Mattsson.

Det är i en intervju med SVT som den så kallade forskaren Christer Mattsson berättar om sin syn på Nordiska motståndsrörelsens framgångar. SVT skriver att Mattsson – som själv byggt sin karriär på mordet på John Hron – menar att organisationen åtminstone delvis rider på ”en allmän framgångsvåg för extremhögern i Europa”. Samtidigt skriver man att Motståndsrörelsen ”ökat sina aktiviteter och varit väldigt framgångsrika när det gäller att nå ut med sitt budskap”.

— Det är den ledande nazistiska organisationen i Norden just nu som också har en mer dominerande position än någon annan nazistisk organisation har haft sedan efterkrigstiden, säger Christer Mattsson till SVT.

Tidigare har Mattsson spått ett Motståndsrörelsen kommer att ”kollapsa” vid ett eventuellt mindre lyckad valresultat i höst. En ståndpunkt han dock delvis tycks ha backat från nu:

— De har byggt upp en massa energi, dragit till sig nya människor och satt upp ganska långtgående mål för sig i valrörelsen som de sannolikt kommer misslyckas med att nå. De kommer inte att kollapsa helt men de kommer få interna problem när valet är över, med att orientera sig. Och i det finns det, för det övriga samhället, en fara för att några av dem bryter sig loss och radikaliseras och tar till våld.

SVT skriver att Mattsson och professor Thomas Johansson på Göteborgs universitet under en tid analyserat Nordfront och ”ideologiutvecklingen över tid”, där man bland annat sett hur Nordiska motståndsrörelsens världsbild – genom bland annat språket – har kommit att påverka den allmänna debatten.

— Idéer som har formulerats i deras värld, och hur de konsekvent i 20 års tid har talat om invandring som en massinvasion och ett hot mot Sverige, har tagits upp i mainstreamsamhället, säger Mattsson och fortsätter:

— Uttryck som skäggbarn, sociala turister, lyxflyktingar och vad det talas om i dag, det är uttryck som till stora delar har sina rötter i en nationalsocialistisk organisation och som har funnits i nazistiska forum under lång tid, och det tycker jag är angeläget att veta, var denna samhällssyn har sina rötter någonstans.

Källa:
Forskaren om NMR: ”De bygger upp en energi som kan övergå i våld”


  • Publicerad:
    2018-07-05 09:00