Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Skolledning i panik: Elever uppmanades att testa sina kunskaper

Av Redaktionen, 2018-01-11
redaktionen@nordfront.se

REVISIONISM. När någon uppmanade elever på två skolor i Lerum att ta det berömda kunskapstestet på forintelsen.nu gick skolornas lärare till motoffensiv. Trots att testet i sig hjälper människor att utmana inlärda tankemönster blev ”svaret” utbildning i källkritik.

Hemsidan forintelsen.nu fick gott om utrymme för reklam när Göteborgs-Posten skrev om den. Skärmbild: gp.se.

”Under andra världskriget tillverkade Tyskland tvålar och lampskärmar av kropparna från döda judar” – så lyder ett av de påståenden som man får ta ställning till på hemsidan forintelsen.nu – ett påstående som lärare på två skolor i Lerum inte vill att deras elever ska få reda på sanningen bakom.

Det var i måndags som någon hade satt upp lappar på skolorna där eleverna tipsades om att man kunde testa sina kunskaper om ”förintelsen” på Internet. Att lära sig nya saker, men även att utmana etablerade ”sanningar”, brukar vara något som den svenska skolan gärna berömmer sig för att uppmana sina elever till att göra. Men istället för att tillsammans försöka ta reda på ifall det som testet lär ut stämmer eller så ej valde lärarna att läxa upp eleverna angående ”källkritik”.

— Jag tänkte först att lapparna var en bra grej eftersom man skulle få lära sig mer om förintelsen. Men eftersom vi har en policy om att lappar måste godkännas innan de sätts upp, tog jag ner dem. Sen förstod vi vad det handlade om och ser givetvis allvarligt på detta, säger Emil Beckman, rektor på Rydsbergsskolan med elever från klass 6 till 9.

Beckman menar också att testet är ”lurigt” eftersom det ”ser seriöst ut”.

Göteborgs-Posten (GP) konstaterar även förskräckt att ”hemsidan bakom testet startade i november förra året och har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen”. Man hänvisar också det påståendet till statlig media i form av P4 Göteborg.

P4 har också konsulterat ”nazistexperten” och forskaren Christer Mattsson, vilket kan förklara det felaktiga påståendet om hemsidans ursprung.

— Man har uppdaterat förnekandet till hur en hemsida ska se ut år 2018 med en viss grad av interaktivitet och lättillgänglighet, konstaterar Mattsson.

Källor:
Elever uppmanades att göra antisemitiskt quiz
Antisemitiskt quiz spreds på skolor


  • Publicerad:
    2018-01-11 22:00