SÄKERHET. Internetoperatören Comhem har vetat i över ett år att deras modem från Netgear haft ett säkerhetshål, vilket man inte åtgärdat. Nu ska bolaget granskas av Post- och telestyrelsen.

För en vecka sedan rapporterade Nordfront om hur Bredbandsbolaget, en av Sveriges största internetleverantörer, har en bakdörr inbyggd i sitt vanligaste modem som används av tusentals svenskar. Nu avslöjas det att Comhem har samma problem och har vetat om det i över ett år.

Comhem har sedan augusti förra året vetat om ett allvarligt säkerhetshål i deras modem Netgear CG3100 som används av 177 000 av deras kunder. Modemet fick en mjukvaruuppdatering efter att säkerhetshålet upptäcktes, men uppdateringen drogs senare tillbaka vilket resulterade i att säkerhetshålet finns kvar.

Nu har den statliga Post- och telestyrelsen valt att granska Comhem för att undersöka varför man inte har åtgärdat säkerheten för sina kunder. Comhem har dock lovat att man snart kommer med en lösning.

— Konsumenter ska kunna känna sig trygga när de ringer och använder internet. Därför är det mycket viktigt att operatörer följer de regler som finns och bedriver ett systematiskt arbete för att upptäcka sårbarheter och förhindra incidenter, säger Annica Bergman som är chef för Post- och telestyrelsens nätsäkerhetsavdelning.

Förutom Bredbandsbolaget och Comhem kommer Alltele, Bahnhof, Bredband2, Telia Sonera och Tele2 att granskas av Post- och telestyrelsen.

Källa:
Internetoperatör visste om säkerhetshål


  • Publicerad:
    2014-11-06 12:50