RASFRÅGAN. I en intervju med Sveriges Radio berättar afrikanskan Louise att få svenska frisörer kan klippa hennes så kallade ”afrohår”. 

Afrikaners hår skiljer sig mycket jämfört med vita människors hår. Foto: CC public domain.

I en intervju med Sveriges Radio berättar en afrikanska, som kallar sig Louise Brosved, att det är svårt att hitta frisörer som kan klippa hennes afrikanska hår. ”Jag vet ingen i Halland”, säger afrikanskan som bor i Varberg.

Så kallat ”afrohår” som afrikaner har, skiljer sig en hel del jämfört med vita människors hår. Afrikaners hår är oftast tjockt och krusigt, det är i den största majoriteten fall också mörkt.

Eftersom väldigt få frisörer i Sverige vet hur man ska klippa afrohår har afrikanskan Brosved varit tvungen att åka till andra städer för att hitta frisörer med sådan erfarenhet.

Enligt Staffan Westman, vice VD hos Frisörföretagarna, ligger problemet i att inte heller frisörlärarna har erfarenhet av att klippa afrikaners hår. Westman säger också att han hoppas att detta är något som svenska frisörer ska bli bättre på.

Den unga afrikanskan är fortfarande inte nöjd:

— Jag tycker att det är jättekonstigt, då det finns så många folk här i Sverige nu med afro. Så jag tycker att det är lite orimligt att det inte är något man lär sig om. Det känns kanske inte helt schysst, gnäller Brosved.


  • Publicerad:
    2020-11-17 17:20