UTRIKES. Representanthusledamoten och krigsmotståndaren Tulsi Gabbard har annonserat att hon ställer upp i presidentvalet 2020 för Demokraterna och utmanar Donald Trump.

Demokraten Tulsi Gabbard tänker utmana Donald Trump i nästa års amerikanska presidentval. Foto: AFGE/CC BY 2.0.

Den 37-åriga Tulsi Gabbard, som är representanthusledamot från Hawaii sedan 2013, har en bakgrund som krigsveteran. Hon deltog i ett år på plats i Irak som medlem av den amerikanska armén under Irakkriget.

Nu vill Gabbard utmana president Donald Trump och bli Demokraternas kandidat i presidentvalet 2020. Hon planerar att spendera mycket tid på frågan om USA:s krigföring.

Det finns en rad frågor som jag vill ta tag i, men det finns en fråga som är central, och det är den om krig och fred, sade hon i en intervju med CNN på lördagen.

Tulsi Gabbard har både hyllats och kritiserats för sitt motstånd till USA:s krigföring i Mellanöstern. Washington Post har bland annat anklagat henne för att springa den syriske presidenten Bashar al-Assads ärenden då hon träffat al-Assad och även är emot att USA finansierar och beväpnar de så kallade rebellerna i Syrien.

Sedan tidigare har flera demokratiska kandidater meddelat att de ställer upp i presidentvalet 2020, däribland senatorn Elizabeth Warren och förre bostadsministern Julian Castro.

Källor:
Tulsi Gabbard says she will run for president in 2020
Elizabeth Warren ställer upp i presidentvalet år 2020


  • Publicerad:
    2019-01-14 13:40