FINLAND. Under ett par års tid har en jättemoské planerats i Helsingfors i Finland. Om en vecka demonstrerar finländare mot planerna, som en finsk konvertit till islam står bakom.

Planerna kommer att göra Helsingfors till den sista huvudstaden i Europa att inhysa en moské.

Lördagen den 19 augusti anordnas en demonstration mot en planerad jättemoské i Helsingfors. Planerna har diskuterats under årets gång och tillställningen börjar klockan 14:00 finsk tid på Senatstorget. Den nybildade nationalistiska organisationen Kansallismielisten liittouma (”Nationalisternas allians”) stödjer demonstrationen.

Den planerade stormoskén i Helsingfors har väckt debatt bland annat på grund av oklarheter vad gäller finansiering av projektet. År 2015 berättade talesmannen för Eroakirkosta.fi (som kan jämföras med uturkyrkan.se) Petri Karisma att mosképlanerna orsakat en ökning i antalet utträden ur den finska statskyrkan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, eftersom kyrkan gett sitt stöd till bygget. Enligt många finländare skulle en moské öka på de samhälleliga problemen som orsakas av mångkulturen.

Helsingfors är den enda huvudstaden i Europa som inte har en moské. Projektet leds av den finske konvertiten Pia Jardi, som tidigare under året blev intervjuad av den brittiske nättidningen Middle East Eye. Där klagade hon över att hon inte förstår någonting av gudstjänsterna som hon deltar i eftersom imamen talar somaliska.

Källor:
Helsingissä vastustetaan suurmoskeijaa
Bahrain-backed mosque sparks ’Wahhabi’ row in Finland


  • Publicerad:
    2017-08-12 22:00