EUROPA. Ordföranden för Europeiska rabbinkonferensen samt Moskvas chefsrabbin varnar för ökande antisemitism och ultranationalism i Europa. Vidare menar han att judar och muslimer har en gemensam fiende i europeiska nationalister.

Pinchas Goldschmidt.

Ordföranden för den Europeiska rabbinkonferensen (Conference of European Rabbis, CER), Pinchas Goldschmidt, konstaterade i sitt tal i samband med det judiska pesachfirandet att muslimer och judar har en gemensam fiende i Europa, nämligen nationellt sinnade européer.

I talet uppmanade Goldschmidt judarna att ”visa solidaritet med muslimerna”. Han varnade för att ”ultranationalistiska” partiers uppgång samt Brexit är ett hot mot judarnas och muslimernas säkerhet.

När människor är mer toleranta mot andra språk, kulturer, religioner och traditioner så känner sig judarna mer accepterade, sade Goldschmidt, som också är chefsrabbin i Moskva.

När ultranationalistiska vindar börjar blåsa så känner sig judarna, som minoritet, obekväma.

Enligt chefsrabbinen är Europa på väg mot stormiga tider, ”som väcker frågor om till vilken grad vi kan garantera en fortsatt kontinuitet för det judiska samfundet i Europa.”

Europa har nu börjat med åtgärder mot invandring och tampas med rädslan för islamistisk terrorism. Vi (judar och muslimer) ser kampen för religionsfrihet som en gemensam sak.

Han gav exempel på bekymmer som är gemensamma för judar och muslimer, vilka inbegrep krav på att moskéer ska stängas och förbud av halal- och kosherslakt.

Populistiska partier i Frankrike, Nederländerna, Österrike och Tyskland ser ingen skillnad mellan islam och radikal islam. Det är nödvändigt för oss och miljoner muslimer i Europa att alla är medvetna om att den här skillnaden finns”, hävdade rabbinen. ”Efter Trumps seger känner ultranationalistiska partier att de återfått krafterna, och de hoppas få mer makt i Europas politik. Det är viktigt att bevara de gemensamma europeiska värderingarna och enigheten.

Goldschmidt varnade också för ”dold antisemitism” i skuggan av organisationer som manar till bojkott av Israel. Rörelsen protesterar mot den 50 år långa ockupationen av Palestina. ”Det är inte längre politiskt korrekt att vara antisemit, så hat mot Israel har ersatt hat mot judarna. Vissa organisationer som försöker kriminalisera Israels existens är i själva verket antisemiter i smyg.”

Ursprungligen publicerad på Vastarinta: 
EU:n johtava rabbi: kansallismieliset juutalaisten ja muslimien yhteinen vihollinen


  • Publicerad:
    2017-04-12 21:00