UTRIKES. För första gången någonsin har den största icke-nukleära bomben som existerar, GBU-43, använts i strid. Det är USA som har släppt bomben över ett tunnelsystem i östra Afghanistan där man påstår att Islamiska staten har ett tillhåll.

GBU-43 MOAB är den kraftigaste kända konventionella bomben som existerar.

GBU-43, även kallad ”Mother Of All Bombs” (MOAB, egentligen ”Massive Ordnance Air Blast”), är den starkaste konventionella (icke-nukleära) bomben som existerar i USA:s arsenal. Enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon är det också den kraftigaste icke-nuk0leära bomben som existerar överhuvudtaget i hela världen. Tidigare har GBU-43 och dess föregångare BLU-82 endast testats och använts för att röja upp landningsplatser i djungeln eller för att skrämma fienden.

Nu har dock USA använt bomben i strid genom att släppa den över ett grott- och tunnelsystem i östra Afghanistan där man hävdar att terrorister från Islamiska staten (IS) har ett tillhåll.

Bomben ska ha släppts klockan 19 lokal tid och Vita husets talesman Sean Spicer kommenterade bombningen under en pressträff där han försäkrade att amerikansk militär hade vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera civila offer.

— Vi tar kampen mot IS seriöst, lovade Spicer.

Han ville dock inte kommentera president Donald Trumps personliga inblandning i beslutet att fälla bomben.

Se en film från en provsprängning av GBU-43 nedan:

Källa;
USA attackerar IS-tunnlar med ”världens största bomb”
Idlib ‘chemical attack’ was false flag to set Assad up, more may come – Putin


  • Publicerad:
    2017-04-13 22:45