MASSINVANDRING. Under torsdagskvällen kommer SVT att sända en dokumentär som heter ”Bränn en bil – få ett jobb”  som handlar om de anlagda bilbränderna i Stockholms förorter.

bilbrand

Klockan 20:00 ikväll kommer SVT2 att sända dokumentären ”Bränn en bil – få ett jobb” som handlar om de många bilbränder som anlagts i de invandrartäta Stockholmsförorterna Husby, Rinkeby och Tensta.

Filmarna ska ha följt några ungdomar i förorterna under ett år som menar att om man eldar upp en bil så får man ett jobb.

— När jag började jobba i Tensta var det väldigt många vuxna och ungdomar som sa att ’I Tensta får man jobb om man bränner upp en bil’. Det fanns en sådan föreställning, och jag tyckte det var jätteroligt, jag höll på att skratta ihjäl mig. Men det visade sig att det var så – man brände upp en bil och då fick man gå som nattvandrare, för man kanske behövde någon slags insats, säger Johan Sammelin, biträdande enhetschef Blå Huset i Tensta.

Vid den ansvariga stadsdelsförvaltningen tror man dock inte alls att de anlagda bränderna beror på att brottslingarna är ute efter jobb. De menar att det endast är en liten mängd personer som säger så i dokumentären.

— Det är fortfarande en väldigt, väldigt liten klick som säger så, säger Maria Häggblom, Spånga – Tensta stadsdelsförvaltning.

Filmaren och producenten bakom dokumentären, Bosse Lindquist, är starkt övertygad om att ungdomarna som anlägger bränder känner ett ”utanförskap” och att han känner sig säker på, efter att ha gjort dokumentären, att dessa ”ungdomar” begår brottsliga handlingar då de inte känner sig tillräckligt hörda.

— Något som väldigt många sa till mig när jag var ute för att försöka förstå varför det brinner, varför det är som det är, det var att ”Sverige skiter i oss. De har lämnat oss. Brandkåren kommer inte, polisen kommer inte, vi är en sorts andra klassens medborgare’. Och jag tänkte ’Stämmer det, kan man påvisa det?” Och det tycker jag nu att man kan, säger Lindquist.

Källa:
Ny dokumentär om bilbränder i förorter


  • Publicerad:
    2014-11-13 16:00