SVERIGE. Under onsdagskvällen fick polisen in ett larm om att det var stökigt i den invandrartäta förorten Rinkeby och att en bil brann. När polisen anlände till platsen blev de utsatta för stenkastning.

Klockan 22.50 på onsdagskvällen fick polisen in ett larm om att det var stökigt och att en bil brann i Stockholmsförorten Rinkeby. När polisen kom till platsen möttes de av ungdomar som genast började kasta stenar mot dem. Polisen kunde inte hantera situationen och var tvungna att åka därifrån.

— Vi möttes med stenar när vi kom dit. Vi har försökt gå in men det gick inte. Vi vill inte ha en konfrontation. De kastar sönder bilarna, ska Mats Brännlund ha sagt.

När polisen lämnade platsen ska det ha blivit lugnt men en kort stund senare fick de in ytterligare ett larm om att det återigen var oroligt på platsen.

— Vi väntar på förstärkta bilar som tål stenar. Vi måste se till att elden inte sprider sig, säger Mats Brännlund.

Rinkeby är en av de mest invandrartäta förorterna i Stockholm.

Det är inte första gången som polisen råkar ut för stenkastning eller att bilar brinner i en Stockholmsförort. I mitten på maj 2013 skedde de så kallade Husbykravallerna som spred sig runt i Sverige. Bilar stacks i brand och polisen råkade även ut då för stenkastning. Kostnaden för kravallerna då ska ha blivit minst 63 miljoner kronor.

Källa:
Stenkastning mot polisen i Rinkeby

Fakta om invandrarkravallerna

Den 19 maj 2013 fick polisen i Stockholm larm om ett pågående upplopp i Husby. Invandrarungdomar satte under natten över hundra fordon i brand. Upploppen spred sig under veckan till flera andra Stockholmsförorter och även till städerna Borlänge, Falun, Gävle, Linköping, Lysekil, Malung, Växjö, Västerås, Umeå och Örebro.

Helgen den 24 till 25 maj samlades flera nationella och vanliga svenskar i ett medborgargarde för att slå tillbaka mot invandrargängen.

Upploppen som pågick i den invandrartäta förorten Husby ledde till 400 anmälningar om brott. Enligt en sammanställning gjord av Sveriges Radio Ekot lades hela 90 procent av anmälningarna mot våldsverkarna ner. Tidningen SvD har räknat ut att den totala kostnaden för raskravallerna är minst 63 miljoner.


  • Publicerad:
    2014-07-24 13:10