INRIKES. Polisen har byggt ett nytt polishus i invandrargettot Rinkeby. Nu tror man sig ha löst problemet med hur de anställda säkert ska kunna ta sig till och från jobbet.

Det nya polishuset i Rinkeby på planeringsstadiet. Skärmbild: Twitter.

I det nya Sverige har det blivit otryggt för poliserna att själva färdas genom vissa områden på sin väg till jobbet.

I invandrargettot Rinkeby där verksamheten inom lokalpolisområdet flyttar in i det nybyggda polishuset den 1 september har polisen brottats med frågan om hur både poliser och civila som jobbar där ska kunna ta sig till jobbet på ett säkert sätt, skriver Polistidningen.

Detta utöver uppgiften att säkra själva byggnaden.

Inför flytten var de anställda rädda att bli förföljda från arbetet eller att få däcken sönderskurna.

Nu har polisen löst problemet. De anställdas bilar ska fredas genom att polisen hyr in sig i en intilliggande byggnad.

För att trygga de anställdas väg till och från jobbet har man avsatt en extra kvällspatrull.

— Det kan handla om att följa med till tunnelbanan eller hålla koll vid entrén, berättar Jörgen Ohlsson som är projektansvarig för den nya stationen.

Trots utmaningarna med att se till att de anställdas bilar inte eldas upp eller får däcken sönderskurna, att få till ett fungerande skalskydd för byggnaden och att eskortera poliserna genom området så är Patrik Gustavsson, huvudskyddsombud i polisområde Stockholm Nord, positiv. Enligt honom har ”säkerhetsläget förbättrats betydligt” och den ”sociala oro som fanns för några år sedan har försvunnit”.

Om inte åtgärderna att skydda personal och bilar mot mångkulturen skulle hjälpa så har polisen fler lösningar att ta till.

— Tryggheten är någonting som vi håller koll på och vi har lösningar att ta till om läget skulle förändras, säger Ohlsson.


  • Publicerad:
    2020-08-06 13:20