INRIKES. Det har ännu en gång inträffat att polis blivit utsatt för stenkastning i ett invandrartätt område. Denna gång skedde stenkastningen i Dalhem utanför Helsingborg. Polisen lyckades inte gripa någon misstänkt, men kunde berätta att det hela var väldigt obehagligt.

Polisen vill att förortsligisterna slutar kasta sten på dem, då detta är obehagligt. På bilden en polis som hoppar käpphäst i gettot Gottsunda. Skärmbild: Facebook.

Polisen går nu ut och berättar att det är väldigt obehagligt när man kastar sten på dem, skriver Samhällsnytt.

Natten mot måndagen utsattes polis och väktare för stenkastning i stadsdelen Dalhem i Helsingborg, som enligt polisen riskerar att likt många andra svenska förorter utvecklas till ett så kallat ”utsatt område”.

Efter händelsen intervjuades kommunpolisen Johan Mangbo av SVT, där han berättade att det är väldigt obehagligt när man blir utsatt för stenkastning och att polisen fördömer det.

— När väktare, polisen, räddningstjänst eller ambulans blir utsatta för stenkastning så är det såklart något vi tillsammans starkt fördömer – och tycker är obehagligt, menar Mangbo.

Polisen misslyckades att gripa någon misstänkt för stenkastningen men Mangbo uppger att de ”samlar material” och att det finns en del ”intressanta spår”. Polisen har heller inte gått ut med någon gärningsmannaprofil på de personer som kastat sten.

Polisen har även tidigare beklagat sig över att de blir utsatta för stenkastning. Efter ett upplopp i den ”utsatta” invandrarstadsdelen Brandkärr i Nyköping förra året gick man ut i sociala medier för att vädja till invånarna att sluta kasta sten eftersom ”Vi blåljuspersonal är människor och vill precis som ni andra komma hem efter arbetspasset”.

Polisen har till sitt förfogande en lag, sabotage mot blåljusverksamhet, som kan leda till livstids fängelse för de som attackerar eller på annat sätt stör blåljuspersonal som polis, räddningsstjänst eller ambulans.


  • Publicerad:
    2020-05-13 09:15