Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Stenkastning mot polis i Rinkeby – igen

Av Redaktionen, 2015-02-19
redaktionen@nordfront.se

MASSINVANDRING. När polisen skulle göra ett ingripande i den invandrartäta förorten Rinkeby blev de utsatta för stenkastning.

Nordfront har tidigare rapporterat om oroligheter som sker i den invandrartäta förorten Rinkeby, Stockholm. Polisen har tidigare råkat ut för stenkastning i förorten, bland annat när de försökte assistera brandkåren vid en anlagd brand. Stenkastningen hindrade brandkåren till en början med att lyckas släcka branden.

Nu var det dags igen. Under torsdagskvällen när polisen skulle göra ett ingripande utbröt det i tumult. De utsattes de för stenkastning och fick flaskor kastade mot sig. Polisen sköt då ett varningsskott som ledde till att oroligheterna lugnade sig.

— Det började kastas sten och flaskor mot polismännen som då sköt varningsskott. Det var tumult ett tag men det lugnade ner sig och polisen har kunnat lämna platsen med den person som man gripit. Det var lugnt när de åkte därifrån, ska Albin Näverberg, informatör vid polisens ledningscentral ha sagt.

— Befinner man sig i en nödvärnssituation där man inte kan ta skydd, och det börjar regna sten, då kan man inte skjuta verkanseld i första hand. Då skjuter man varningsskott när man inte kan ingripa mot folk som står på ett sådant avstånd att folk kan kasta saker mot en, fortsatte sedan Näverberg.

Vad den gripne personen begått för brott är oklart.

Det är inte första gången som polisen råkar ut för stenkastning i en Stockholmsförort. I mitten på maj 2013 skedde de så kallade Husbykravallerna som spred sig runt i Sverige. Bilar stacks i brand och polisen råkade även då ut för stenkastning.

Källa:
Polis möttes av stenar – sköt varningsskott

Fakta om invandrarkravallerna

Den 19 maj 2013 fick polisen i Stockholm larm om ett pågående upplopp i Husby. Invandrarungdomar satte under natten över hundra fordon i brand. Upploppen spred sig under veckan till flera andra Stockholmsförorter och även till städerna Borlänge, Falun, Gävle, Linköping, Lysekil, Malung, Växjö, Västerås, Umeå och Örebro.

Helgen den 24 till 25 maj samlades flera nationella och vanliga svenskar i ett medborgargarde för att slå tillbaka mot invandrargängen.

Upploppen som pågick i den invandrartäta förorten Husby ledde till 400 anmälningar om brott. Enligt en sammanställning gjord av Sveriges Radio Ekot lades hela 90 procent av anmälningarna mot våldsverkarna ner. Tidningen SvD har räknat ut att den totala kostnaden för raskravallerna är minst 63 miljoner.


  • Publicerad:
    2015-02-19 21:25