FÖRSVARET. Försvaret varnar nu Pokémon Go-spelare att beträda och fotografera militära skyddsobjekt. Än så länge har sådana beträdelser inte skett vad Försvarsmakten vet.

pokemon-go-2

Nordfront har tidigare skrivit om spionorganisationen CIA:s förmodade koppling till det nu populära spelet Pokémon Go. För Försvarsmakten tog det ytterliggare än månad att vakna till Pokémon Go-trenden och vad den kan innebära för landets säkerhet. Nu varnas spelare i Sverige för att närma sig och fotografera militära skyddsobjekt.

I många fall är det förbjudet att fotografera försvarets anläggningar och det brukar markeras i så fall tydligt på skyltar med en överkorsad kamera. Flertalet så kallade ”pokéstops” har dykt upp vid känsliga platser och pressekreterare Jesper Tengroth vid försvarsmakten varnar för det:

— Det gäller att veta när man lämnar spelvärlden och kommer in i den verkliga världen. Den som överträder regler och förbud kan bli omhändertagen och straffad. Även utrustningen kan komma att beslagtas, säger han.

Än så länge har inga konflikter med spelare inträffat och Försvarsmakten ”följer” utvecklingen:

— Men vi följer utvecklingen och behöver kanske fundera vidare över hur vi ska hantera den här typen av problem, säger Tengroth.

Jakten på de små monstren har även resulterat i att spelare trotsat privata avspärrningar och klivit rakt in på företag eller i privata trädgårdar. Vid varje sådant tillfälle gör spelaren sig skyldig till olaga intrång.

Källa:
Försvaret varnar för Pokémon Go


  • Publicerad:
    2016-08-03 21:00