Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Enda debatten mellan USA:s vicepresidentkandidater – ett artigt virrvarr av lösa trådar

Av Erik Forsell, 2020-10-08
erik.forsell@nordfront.se

USA. I natt svensk tid möttes Kamala Harris (D) och Mike Pence (R) i deras enda offentliga debatt som blev sansad men inte innehöll mycket realpolitik.

Nattens debatt mellan Demokraternas presidentkandidat, afrikanskan Kamala Harris och Republikanernas kandidat, den nuvarande vicepresidenten, europén Mike Pence, blev mer sansad än väntat.

Moderator och utfrågningsledare var journalisten och sionisten Susan Page från USA Today.

Vid förra debatten – mellan Joe Biden och Donald Trump – var det juden Christopher ”Kaphan” Wallace som drev på Trump i debatten mot den demokratiske presidentkandidaten Biden, för att återigen få Trump att försäkra tittarna om att han fördömde vit makt.

Den enda ”vit makt-rörelse” Wallace nämnde som för tillfället är på tapeten var mansorganisationen Proud Boys – fast den gruppen till och med har en egen avdelning för ”israeliska intressen”.

Detta hindrar inte Wikipedia från att ge Proud Boys de vanliga epiteten ”högerextrem, nyfascistisk och våldsbejakande”. Judisk makt-organisationen ADL tillägger: ”Nationalistisk, islamofob, transfobisk och kvinnofientlig”. Trump tog inför Wallace villigt avstånd från sina supportrar i Proud Boys.

Även Pence fick inatt liknande kritiska kommentarer och retoriska frågor från Kamala Harris; ämnet verkar vara outtömligt trots att samma saker och fraser upprepas till leda.

Susan Page. Foto: Facebook.

Precis som Wallace, är Page neokonservativ. Hon är gift med journalisten och juden Carl Leubsdorf. Men man vet inte mycket om hennes bakgrund, eller om hon till och med själv är judinna.

Kritiker har försökt stoppa Page som moderator eftersom kongressen efter en undersökning kunde visa att hon var värdinna på ett inofficiellt evenemang till förmån för två personer inom läkemedelsindustrin respektive flygvapnet, som Donald Trump utsett. Men hennes arbetsgivare, USA Today, backar upp henne helt och hållet och berömmer hennes professionalism.

Det finns ändå något provocerande över att dessa debatter ska styras och ledas av en ”viktig” jude eller sionist som ska leda gojerna i en figurativ boxningsring för att visa vem av dem som har starkast politiska muskler.

Skillnaden mellan denna debatt och den gapiga och nästan skandalomsusade debatten mellan Trump och Biden var dock stor. Denna gång var samtalstonen sansad, och de båda var duktiga på att respektera varandras talartid, åtminstone under anförandena.

Men de lät sig inte gärna stoppas av Susan Page. Och framför allt Pence struntade ibland att svara på frågor och pratade hellre om ämnen han inte ansåg vara tillräckligt avhandlade.

Harris vände sig mer till kameran än Pence – i samma strategi som Biden – för att tala till amerikanska väljare hemma i soffan.

#StaySafe
För att inte smitta varandra med covid-19 på scenen, skyddade Kamala Harris och Mike Pence sig genom att avskärma sig med plexiglasskivor. Åtgärderna blev aktuella när det rapporterades att Donald Trump hade smittats med covid-19, något som Trump nyligen sagt inte var och inte är något farligt.

Istället för att stå vid var sin pulpet, satt de vid var sitt skrivbord.

Varken Pence eller Harris bar coronamask. Det gjorde inte ens Biden under debatten mot Trump. Coronamasken är en ganska viktig politisk markör i USA, och de bärs oftare av demokrater än av republikaner, i enlighet med deras respektive ledares beteende.

Udda fotosession. Skärmbild: C-span.org.

Publiken på plats i Utah var dock tvungna att bära coronamask. Säkerhetspersonal hade order att avlägsna varje åhörare som inte bar mask. Pences hustru struntade i kravet när hon efter debatten gick upp på scenen till honom, något som redan attackeras i medier i USA.

Page började debatten med att sända tankar till Donald och Melania Trump som rapporterats vara covid-19 smittade.

Första frågan från handlade om coronapandemin som Page sade inte är under kontroll.

Hade Harris agerat annorlunda om hon varit president gällande nya samhällsnedstängningar och krav på att befolkningen ska bära coronamask, undrade Page, men Harris svarade inte på det.

Vad skulle en Bidenadministration gjort i januari och februari 2020 för att bekämpa pandemin och hur skulle den skilja sig från sittande Trumpadministration? Harris svarade heller inte på frågorna om vilka specifika åtgärder hon eller Joe Biden skulle ha gjort.

Page frågade Pence hur amerikaner ska förväntas följa coronaregler när inte Trumps egen administration gör det, i fråga om maskbärande, med mera; och det var en tuff start för Pence, som inte kunde göra mycket annat än att försvara Trumps hantering med coronapandemin med väloljat politiskt munläder, men utan att säga något substantiellt eller logiskt konsistent.

Susan Page sade att hälften av amerikanerna har sagt att de inte kommer ta något coronavaccin. Hon undrar hur det ska hanteras av respektive presidentkandidat, men inte heller här kom några svar från de båda debattörerna.

Trumps och Bidens höga ålder innebär att de tillhör en riskgrupp för covid-19, sade Page.

Pence svarade inte på om det finns några säkerhetsplaner om Trump blir oförmögen att regera. Inte Harris heller – trots att den allmänna debatten i USA i den frågan uteslutande rör Bidens misstänkta odugliget på grund av tilltagande kognistionsstörningar, eller ”demens”.

Istället pratade Harris nästan med gråt i rösten om sin mor och sin påstått enkla bakgrund, samt hennes svårigheter som förfördelad svart kvinna.

Detta kan lätt uppfattas som en undvikande manöver. Både hon själv och Joe Biden har refererat till den kommande mandatperioden som en Harris-Biden administration, något som fått kommentatorer och till och med konspirationsteoretiker att gnugga geniknölarna om vad Demokraterna egentligen planerar inför framtiden.

Har folket rätt att känna till en presidents hälsotillstånd, undrar Page?

— Absolut, sade Harris, och hävdade att Biden varit tydlig med detta, men började omedelbart istället tala om frågorna kring Trumps privata skatteinbetalningar. Pence försvarade Trump på samma sätt som Trump själv gjort en vecka tidigare.

Page undrade om skatterna skulle höjas för höginkomsttagarna och om det i så fall hotar återhämtningen av ekonomin som skadats under coronakrisen.

Tyvärr förstod jag inte Harris svar; hon talade om ”investeringar” som skulle göra att fattiga människor skulle få det bättre, istället för om höginkomsttagarnas eventuella skattehöjningar. Men hon kritiserade Trump för att ha sänkt skatterna utan att löntagarna fått det bättre ekonomiskt. Biden ska i vilket fall inte höja skatterna för någon som tjänar under 400 000 dollar per år, hävdar Harris.

Pence sade tvärt om: På grund av skattesänkningar har arbetare fått det bättre och Trump kommer inte att höja höginkomsttagares skatter, sade Pence.

Page undrade om amerikanerna har att vänta sig att det kommer att ta mer än ett år att återhämta ekonomin efter denna coronakris, men fick inget relevant svar.

Klimatkrisen
Biden anser att människan är boven bakom klimatkrisen och Bidens plan att satsa stora summor skattepengar på att ställa om ekonomin till en ”grön” ekonomi, ska stoppa klimatkatastrofen, sade Harris som kritiserade Trumpadministrationen för att inte tro på klimatkrisen – dock utan att själv använda orden ”grön ekonomi”. Harris fick en direkt fråga om hon stödde den nya gröna given i ekonomisk omställning, men svarade svävade och tog inte de orden i mun.

I debatten förra veckan sade Biden först att den nya gröna ekonomin kommer att rädda klimatet, men sedan sade han att han inte stödde Nya gröna given, utan hade en egen klimatplan – Bidenplanen.

Harris anser att klimatförändringarna utgör ett existentiellt hot för mänskligheten, men ingen verkar veta vilken skillnaden är på den tidigare aviserade demokratiska Nya gröna given, och Bidenplanen; åtminstone visste inte Susan Page det. Om Harris vet det, berättade hon det inte.

Pence sade samma sak som Trump förra veckan: Den ekologiska miljön mår bättre än någonsin, och vad som påverkar klimatet, vet man inte.

Minst två gånger under debatten sade Pence till Harris att hon har rätt till sina egna åsikter men inte sina egna fakta. Detta var ett av de tillfällena, och refererade till Harris åsikter om klimatet som Harris istället kallade vetenskap, och indirekt sade att Trump och Pence är ”klimatförnekare”.

För Pence innebär båda nya klimatplaner att Demokraterna kommer att höja skatterna rejält och förstöra USA:s ekonomi ytterligare, vilket han också sade.

Utrikespolitik
Till skillnad från förra veckans debatt, fanns i nattens debatt ett paket frågor om utrikespolitik.

Kina är USA:s svåraste utrikesproblem, sade Page. Hur ska man beskriva relationerna mellan USA och Kina?

Pence skyllde Kina för coronaviruset men vill förbättra relationerna med Kina och samtidigt straffa Kina för ”vad Kina gjort mot USA” med viruset.

Harris skyller Trump för dålig hantering av det kinesiska viruset.

Trumps ekonomiska sanktioner mot Kina har kostat i förlorade jobb, anser Harris.

Hur definierar du rollen Amerikanskt ledarskap?
Felet med Trump är att han inte är en bra ledare för folket; han bryr sig bara om vad som är bra för honom personligen, sade Harris.

Harris återupprepar Demokraternas kritik mot ”Rysslands inblandning i valet” 2016 och anklagade Ryssland för att påverka valet nu i höst också. Trump, som avfärdat alla sådana anklagelser, lyssnar mer på Putin än på USA:s underrättelsetjänst, hävdade Harris.

Harris säger att Biden skulle hålla Ryssland ansvarigt för alla hot som landet utsätter USA för.

Att dra sig ur kärnavtalet med Iran som Trump gjorde, har äventyrat USA:s säkerhet och gör att Trump kan vara orsaken till att Iran nu kanske tillverkar kärnvapen, sade hon också.

Pence kontrade med att Trump har varit i ”Israels huvudstad Jerusalem”. Biden har lovat att åka dit men aldrig gjort det, fortsatte han, och menade det som kritik mot Biden.

Högsta domstolen
Om Trumps kandidat till Högsta domstolen (HD) Amy Coney Barrett blir vald får republikanerna övervikt i HD.

Ska Trump och ”hans” domare i HD förbjuda alla aborter då?

På det svarade Pence att Biden och Harris kritiserat mordet på den iranske översten Qassem Soleimani, vilket han anser var fel av dem. Ordet abort yttrade han inte, utan talade om kristna värderingar, och att Barrett kommer att bli en bra domare i HD. Men han är pro life, sade han; alltså abortmotståndare, inte pro choice – abortförespråkare.

Harris sade att både hon och Biden är troende människor men att de alltid kommer att kämpa för att en kvinna ska bestämma över sin egen kropp. Pence tog inte betet att kontra med att det ofödda barnets kropp inte är kvinnans egen kropp.

Den tuffaste frågan för Kamala Harris var Susan Pages fråga om en demokratisk administration kommer att ”fylla HD” – pack the Supreme Court – vilket Demokraterna ofta säger ”behöver” göras. Det skulle gå till så att man låter fler domare sitta i HD än som nu – och sedan länge – har nio domare. Det udda antalet domare gör att de inte kan rösta partipolitiskt ”oavgjort”. Med fler domare, anser Demokraterna att de lättare ska kunna ta kommandot i HD.

Demokraterna vill egentligen använda kongressens befogenheter för att ändra antalet domare i HD om de återta kontrollen över Vita huset och båda kamrarna i kongressen 2021. Men Republikaerna anser HD skulle destabiliseras, och anklagar inte sällan demokrater för att vilja göra just det.

År 1937 gjordes samma ansträngningar att öka antalet domare i HD. Detta visade sig då vara impopulärt.

Att Kamala Harris vägrade svara på frågan var ett tecken på svaghet och feghet: Hon ville uppenbarligen inte spela på det kortet i en öppen debatt, och det är förmodligen för den punkten under debatten som Harris just nu kritiseras hårdast för.

Polisvåld
Susan Page undrade om afrikanskan Harris anser att afrikanskan Breonna Taylor som sköts av poliser under en knarkrazzia har fått juridisk rättvisa efter sin död, i form av tillräckligt hårda straff för poliserna.

— Nej, det tycker jag inte, sade hon. Demokraterna tänker avkriminalisera marijuana och upprätta brottsregister över poliser som begår brott och tjänstefel.

— Våra hjärtan brister när en amerikan råkar ut för sånt som Breonna Taylor gjorde, hävdade Pence föga övertygande.

— Men jag litar på rättssystemet. Även i fallet George Floyd ska rättvisa skipas, hävdade Pence.

Kamala Harris kritiserade på ett tröttsamt sätt à la demokrater och judiska intressen Mike Pence och Donald Trump för att de inte inte fördömt ”vit makt”, ”nynazister” och antisemitism. Men denna visa börjar bli tjatig, och Pence upprepade vad som sagts från republikanskt håll otaliga gånger, att Trump faktiskt har fördömt ”nyazister”, ”vit makt” och KKK – och som nämnts ovan, till och med hans anhängare i Proud Boys.

Vad händer om Trump vägrar avgå efter en valförlust?
Biden tänker kämpa för demokratin och återinföra den i Vita huset, sade Harris som bad tv-tittarna att rösta, och helst förtidsrösta, vilket anses vara till fördel för Demokraterna.

Pence sade att Trump kommer att vinna, och menade i princip att frågan är en icke-fråga. Trump skulle ändå komma att erkänna ett valnederlag, menade han ändå, och kritiserade Harris och Biden för att Demokraterna har lagt ned de tre och halvt senaste åren på att ogiltigförklara valutgången 2016, och därmed visar att det är Demokraterna som inte accepterar en valförlust.

En fråga ställd i förväg av en åttaklassare som går på en skola i Salt Lake City där debatten hölls, löd: Om inte toppolitiker kan samtala utan att försöka sänka varandra, om inte folk på gatan kan träffas utan att slåss, hur ska medborgarna kunna leva i fred med varandra om inte ni politiska ledare gör det?

Harris sade att frågan visar hur dagens unga ställer de rätta frågorna. Det bästa att göra är att tänka på det sättet och gå och rösta.

Pence sade att han och hans konkurrenter kan ha olika åsikter när de debatterar och kämpa för de åsikterna, men efter debatterna möts de som amerikaner och är vänner. Måhända är det svaret ett tydligare svar om vilket spel för gallerierna valkampanjer är, än vad han avsåg.

Reaktioner
Både Donald Trump och Joe Biden har som väntat på Twitter berömt sina vicepresidentkandidaters insatser under debatten.

På sociala medier har många demokrater i natt uttryckt irritation över att Mike Pence inte respekterade moderatorns angivna tidsrymd, utan försökte stjäla åt sig extra talartid för att kunna prata klart, vilket också var en brist i hans beteende. Men Susan Page var mycket skicklig på att kompensera Harris för det. När debatten var över hade båda talat nästan exakt lika länge: Pence i totalt 36 minuter och 27 sekunder, Harris bara tre sekunder mindre, enligt CNN:s klockning.

Pages frågor var också väl valda, och hon agerade betydligt mindre konfrontatoriskt och mer professionellt än sin kollega Chris Wallace på Fox News i debatten för en vecka sedan.

Liksom i debatten mellan Biden och Trump blev föga matnyttigt sagt – väldigt lite om realpolitik – men debatten var åtminstone civiliserad och kryddad med många artigheter, till skillnad från munhuggarkriget mellan huvudkombattanterna för en vecka sedan; även om de ägnade mycket mer tid åt att kritisera vad motståndarlägret gör för fel, än att säga vilka bra saker de själva ville åstadkomma.

Kamala Harris uttryckta ömhet och beundran för sitt formelle överhuvud Joe Biden lät och såg övertygande ut, men man ska inte glömma att hon hårt kritiserat Biden på många punkter; inte minst då båda var konkurrenter och Harris själv kandiderade som presidentkandidat för Demokraterna. Sett retroaktivt, ter sig Harris nya värme för Biden direkt falsk.

Pence var samlad och mindre emotionell, vilket gav ett något träaktigt uttryck. Harris mer emotionella utspel bör kunna tilltala fler tv-tittare som är vana att reagera på drama och skådespel.

Nästa debatt ska hållas mellan Joe Biden och Donald Trump om en vecka. På grund av coronan och Trumps rapporterade covid-19 tillstånd, talas det nu att det eventuellt kan bli en utomhusdebatt, vilket anses vara en mindre riskfylld mötesmiljö än en hörsal.


  • Publicerad:
    2020-10-08 06:10