USA. Antalet ”antisemitiska attacker” ökade med 57 procent i USA under 2017 enligt den judiska organisationen ADL.

Jonathan Greenblatt. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Enligt den judiska organisationen Anti-Defamation League, ADL, ökade antalet ”antisemitiska attacker” i USA med 57 procent under 2017. Nästan 2000 incidenter rapporterades, det högsta antalet sedan 1994. Enligt ADL:s chef Jonathan Greenblatt beror den stora ökningen på ”ökande klyftor i det amerikanska samhället”.

— Ett sammanflöde av händelser 2017 ledde till en stor ökning av attacker mot det judiska samhället – bombhot, gravskändningar, vita nationalister som marscherade i Charlottesville och barn som trakasserar andra barn i skolan, säger han.

163 av de nästan 2000 incidenterna var bombhot, varav en enorm majoritet begicks av en israelisk tonåring. ADL väljer ändå att ta med hoten i rapporten då de ”orsakade det judiska samhället stort lidande”. Även hela sju judiska gravar skändades under 2017, något som organisationen menar är ett tecken på att det judiska samhället är ”under belägring”.

ADL anklagar bland annat Trumpadministrationen för att inte göra tillräckligt mycket för att motverka ”antisemitismen”. Donald Trump fick hård kritik av judisk maktrörelsen i samband med ett tal han höll om ”Förintelsen” där han varken nämnde judar eller antisemitism. Presidenten mottog även judisk kritik för att ha uttalat sig alltför neutralt om demonstrationen i Charlottesville, då han sa att ”det fanns både bra och dåliga människor på båda sidor”.

Källa:
Antisemitic incidents in US soar to highest level in two decades


  • Publicerad:
    2018-02-27 15:20