INRIKES. Två unga män åtalades för ett mord i Göteborg i juni i år. Offret hittades iklätt kvinnokläder och med en död orm kring halsen.

Två unga män, den ena 16 år och den andra 19 år, åtalas nu för mord och grovt skyddande av brottsling. Mordet skedde i slutet av juni i år i stadsdelen Bergsjön i Göteborg. Männen kom till Sverige som ensamkommande från norra Afrika.

Offret, en 54-årig man, hittades den 25 juni och det var ingen tvekan om att det rörde sig om ett mord. Mannen var klädd i kvinnokläder och var svårt misshandlad. En död orm hade virats kring hans hals. Åklagaren anser att mordet var ett så kallat hatbrott då 54-åringen var homosexuell och transvestit och att motivet därmed är tydligt.

16-åringen kunde bindas vid mordet med hjälp av fingeravtryck och dna som säkrats på platsen. Men ett av de viktigaste bevisen var en film som återfanns på 16-åringens telefon. På filmen kan man se den mördade mannen och höra hur 16-åringen ropar skällsord. Man kan även se hur de stjäl mannens tillhörigheter – saker som sedan hittas i gärningsmännens ägo.

Först nekade 16-åringen till brott men började efter flera förhör att berätta. 16-åringen berättar att han när han var inne i centrala Göteborg blev kontaktad av en kvinna som började förhöra sig om hans situation. Han berättade att hon bland annat frågade om han var ensam och undrade om han kanske behövde hjälp med nya kläder eller om han behövde ta en dusch. 16-åringen följde med kvinnan hem och när det sedan uppdagades att hon var en han så utbröt det tumult. 16-åringen hävdar att han försökte värja sig genom att slå offret i huvudet med en flaska.

Mobilfilmen och dna-bevisen som hittats på två olika tillhyggen i offrets lägenhet är polisens starkaste bevis mot 16-åringen. I förhör sa 16-åringen:

— Jag tog den filmen för att ha någonting som hjälper mig som vittne fall polisen kommer och jag hamnar i en sån situation.

Källa:
16-årig pojke åtalas för transvestitmord


  • Publicerad:
    2015-12-17 23:00