MALMÖ. Under nyårsnatten blev kvinnor omringade och antastade av “ensamkommande” från Afghanistan, rapporterar Malmöpolisen. Trots detta, finns det inga anmälningar och inga gripna och en kommunchef förnekar att det kan ha skett.

Nya rapporter om sexuella trakasserier begångna av utländska män i grupp under nyårsnatten tycks komma varje dag. Nu är det Malmöpolisen som går ut med att man avstyrt flera händelser med “tjejer som omringades av stora gäng som bara drev omkring”.

Håkan Johansson, som var Malmöpolisens insatsledare under nyårsnatten, menar att även om kvinnor blir tafsade på varje helg, särskilt i krogköer och liknande, var detta något nytt.

— Men det här, när det kommer i stora gäng, 8–10 stycken, det är ovanligt, det har vi inte sett tidigare. Det var i citys utkanter, Kungsparken eller Centralstationen, som vi såg det här, säger han.

Johansson uppger vidare att man inte tagit emot någon anmälan eller gripit någon för dessa brott, trots att man bevittnat flertalet incidenter, då “gängen” dragit vidare när polisen närmat sig. Dock så ska man ha talat med några utsatta kvinnor som då uppgett att det varit “obehagligt”.

Carl Axel Andersson, också från Malmöpolisen, har dock tagit fram patrullernas “återflöde”, de anteckningar man överlämnar till nästa tillträdande arbetslag, och i dessa står det följande:

Något som stack ut från tidigare år var att ett par hundra som jag ser som ’ensamkommande från Afghanistan’ drev omkring i city och var allmänt stökiga. Flera fall där stora gäng av dessa omringade framförallt berusade tjejer/kvinnor och ofredade dessa. Inget som under natten blev någon anmälan.

Andersson menar att det är en “tråkig utveckling” att kvinnor inte kan gå på stan utan att bli trakasserade, men att det ska mycket till innan man gör en brottsanmälan.

Lena Cordes, som är avdelningschef på sociala resursförvaltningen i Malmö kommun, förnekar dock bestämt att det kan ha varit “ensamkommande flyktingbarn”.

— Vi har bemanning dygnet runt på samtliga boenden och om barn i så stort antal hade avvikit hade vi fått rapporter om det, säger hon.

Källa:
Gäng ofredade kvinnor på nyår i Malmö
Kommunchef skeptisk till polisens uppgifter om trakasserier på nyår


  • Publicerad:
    2016-01-12 10:05