MEDIA. En fotbollssupporter döms nu till 18 månaders fängelse för en förbjuden hälsning. När TT rapporterar om det använder man medvetet formuleringar som är tänkt att manipulera läsaren.

När nyhetsbyrån TT skriver om människor som censurerats i länder som Kina eller Ryssland är udden alltid riktad mot staten i sig. Men när någon döms till 1,5 års fängelse för en förbjuden hälsning använder sig nyhetsbyrån istället av en raljant ton för att ställa ”gärningsmannen” i dålig dager.

Nedan är en kortare TT-notis som visar hur nyhetsbyrån på ett lömskt sätt använder sig av vilseledning och propaganda för att manipulera sina läsare.

  • Artikeln inleds med att TT kort förklarar att Österrike har ”stränga lagar” vilket en man nu ”bittert fått erfara”. Syftet här är att förmedla att mannen begått en brottslig handling. Att Österrikes stränga lagar är censur av politiska åsikter och oförenligt med såväl grundlagen som med grundläggande principer i en rättsstat, nämns överhuvudtaget inte i texten.
  • I andra stycket beskrivs mannen som klantig då han utfört handlingen med ”några öl innanför västen”. Mannen får helt enkelt skylla sig själv.
  • Artikeln avslutas med att mannen tillhör en grupp som har ”ett dåligt rykte i landet”.

TT-notisen i sin helhet:

Fotbollssupporter i fängelse för Hitler-hälsning

Österrike har stränga lagar kring att glorifiera nazismen. Det har en 39-årig man nu bittert fått erfara.

Han döms till 18 månaders fängelse efter att ha gjort en Hitler-hälsning i samband med en Rapid Wien-match i augusti 2016.

– Jag funderade inte riktigt på vad jag gjorde. Men det var uppenbarligen ingen bra idé, sade mannen i domstolen och hävdar också att han hade några öl innanför västen.

Mannen tillhör en av Rapid Wiens ultrasgrupper som omgärdas av ett dåligt rykte i landet.

Ovanstående är alltså ren propaganda som utförs på ett avsiktligt sätt för att manipulera läsaren. Denna typ av agendasättande journalistik förekommer konstant i nyhetsflödet i såväl stora som små frågor.

Källa:
Fotbollssupporter i fängelse för Hitler-hälsning


  • Publicerad:
    2017-08-23 12:00