EUROPA EU vill endast upprätthålla sanktionerna mot Ryssland, inte blockera godstrafik mellan Ryssland och Kaliningrad. Därför ska man nu se över Litauens blockad av den ryska enklaven.

Litauen har infört en blockad av godståg från Ryssland till den ryska enklaven vid Östersjön som omger staden Kaliningrad – eller Köningsberg som staden ursprungligen hette.

Eftersom en stor del av allt gods som går från Ryssland till Kaliningrad går via Litauen har det stor påverkan på Rysslands möjlighet att förse sina medborgare som bor i enklaven med nödvändigheter. Enligt uppgift har Litauen möjlighet att blockera ungefär 50 procent av dagens godstrafik mellan Ryssland och Kaliningrad.

Litauen har trots ryska varningar hänvisat till EU och att man bara upprätthåller globalistunionens sanktioner mot Ryssland. Men nu tänker EU ”se över” om blockaden verkligen är i enlighet med sanktionerna.

Josep Borrell, som är EU:s ”utrikesrepresentant” säger i en kommentar att syftet med sanktionerna inte är att blockera inrikes transporter för Ryssland.

— Vi vill skapa kontroller för att förhindra att sanktionerna kan undvikas på något sätt och inte hindra trafik. Kommissionen och Europeiska utrikestjänsten kommer att se över riktlinjerna för att förtydliga att vi inte vill blockera eller förhindra trafik mellan Ryssland och Kaliningrad, sa Borell under en presskonferens på torsdagen som citeras av RT.